Polsku mimořádné zdanění energetických firem vynese asi 70 miliard korun

Zdaněním mimořádných zisků energetických firem Polsko získá 13,5 miliardy zlotých (70 mld. Kč), očekává místopředseda polské vlády Jacek Sasin, který je zodpovědný za státní majetek. Vybrané peníze Varšava podle něj použije na zmírnění dopadů rostoucích účtů za energie pro domácnosti.

Foto od Piotr Zakrzewski z Pixabay

Premiér Morawiecki opakovaně řekl, že nadměrné zisky plynoucí z prudkého růstu cen energie by se měly rozdělit mezi spotřebitele. Vyzval i ke změnám v energetickém sektoru.

„Dnes tady máme situaci, kdy se u dodávek v příštím roce používá cena komodity na energetické burze a využívá se k tomu cena uhlí v Nizozemsku – a ne cena uhlí, za kterou nakupují elektrárny od provozovatelů polských dolů. S tímhle my nesouhlasíme,“ napsal v sobotu ministr na facebooku.“

Sasin řekl, že předloží návrhy, které zavedou maximální ceny elektřiny pro ty „nejcitlivější odběratele“, jako jsou školy, nemocnice a místní úřady. V dopise zveřejněném na twitteru Sasin navrhl pro tyto spotřebitele maximální cenu 618,24 PLZ (3207 Kč) za megawatthodinu (asi 3,20 Kč za kilowatthodinu), což je proti letošnímu roku nárůst o 40 procent.

Polsko učinilo už řadu opatření na pomoc spotřebitelům. Jsou to například daňové úlevy nebo dotace na pohonné hmoty pro domácnosti.

Země nyní plánuje zmrazit na příští rok ceny elektřiny pro domácnosti na současných úrovních u odběru maximálně 2000 kilowatthodin. V plánu má i pomoc energeticky náročným odvětvím v objemu 17,4 mld. PLZ (přes 90 mld. Kč) na období mezi lety 2022 a 2024.

Česká vláda se rozhodla stanovit maximální cenu elektřiny na 6 korun za kilowatthodinu za silovou elektřinu a maximální cenu plynu na 3 koruny za kilowatthodinu včetně daně z přidané hodnoty pro maloodběratele. Premiér Petr Fiala už dříve řekl, že řešení cenového stropu bude stát víc než 100 miliard korun.