Odborové svazy vyhlásily kvůli vládním úsporám stávkovou pohotovost

Foto: OpenClipart-Vectors z Pixabay

Odborové svazy vyhlásily s okamžitou platností kvůli vládnímu konsolidačnímu balíčku stávkovou pohotovost. Po dnešním odborářském jednání to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. O konsolidačním balíčku budou dnes odpoledne jednat zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů.

Středula považuje situaci za vážnou. Vládu kritizoval za to, že s odbory nevede seriózní sociální dialog. Vadí mu nekoncepčnost vládních kroků. Opatření podle něj dopadnou zejména na zaměstnance, jejich rodiny a na důchodce. Odboráři chtějí v úterý dopoledne na tiskové konferenci představit konkrétní dopady na rodiny. Podle Středuly to je v ročním vyjádření přes 100.000 korun.

Komentář SH: Samozřejmě, odbory musí vystupovat, protože to je jejich byznys. Jen si tak matně vybavuji, že minulá vláda tomu dialogu taky moc nedala. Ale reakce byly umírněnější. Premiér Petr Fiala se už nechal slyšet, že se vláda stávkami zastrašit nedá. To nevypadá na dobré výchozí pozice pro efektivní dialog.

Premiér Petr Fiala (ODS) v neděli kritiku odborů odmítl, podle něj kabinet se zástupci zaměstnanců vede neustálý dialog. „Řada jednání probíhala, není to tak, že by tripartita nevěděla, že musíme šetřit,“ podotkl. Jeho aktuální vyjádření ČTK shání.

Odbory chtějí nyní situaci sledovat „den po dni“. Odborový předák vyzval ke spolupráci i nezávislé odborové svazy. Vyhlášenou stávkovou pohotovost označil za nejmírnější prostředek, který mají odbory v repertoáru. Zároveň řekl, že poslední stávková pohotovost byla vyhlášena před více než deseti lety.

Odborářům podle dřívějšího vyjádření vadí například snížení sumy na platy, možné zdražování po úpravě DPH, zavedení nemocenských odvodů či zvyšování penzijního věku.

O konsolidačním balíčku budou dnes odpoledne jednat zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů. Tripartita by měla diskutovat o jednotlivých opatřeních k ozdravení státních financí i o úpravách důchodového systému. Podle Středuly budou mít odboráři řadu otázek.