Nezaměstnaných v Německu přibylo, vliv má slabá ekonomika

Ilustrační foto: Brigitte Werner z Pixabay

Počet lidí bez práce v Německu se v srpnu podle sezonně přepočtených údajů zvýšil o 18 000 na 2,63 milionu. Dnes to v předběžné statistice oznámil Spolkový úřad práce, podle kterého míra nezaměstnanosti zůstala na 5,7 procenta. Za růstem nezaměstnanosti vidí šéfka úřadu práce Andrea Nahlesová vliv slabého výkonu německé ekonomiky.

„Letní pauza a slabá konjunktura zanechávají stopy na pracovním trhu. Přesto je stále v dobrém základním stavu,“ řekla o trhu práce Nahlesová.

Agentura Reuters k předběžné zprávě úřadu práce poznamenala, že nárůst počtu nezaměstnaných byl nižší, než očekávali analytici, které v anketě oslovila. Ti předpokládali, že se počet lidí bez práce zvýší o 10 000. „Ukazují se první praskliny na dosud velice odolném trhu práce,“ uvedl Reuters.

Pokud by se nebraly v úvahu sezonní výkyvy, pak se nezaměstnanost v srpnu zvýšila o 79 000 na 2,696 milionu, což je o 148 000 nezaměstnaných více než v srpnu loňského roku. Podle této metodiky se míra nezaměstnanosti zvýšila o 0,1 bodu na 5,8 procenta.

Žádostí o kurzarbeit, tedy ochranný režim pracovních míst, úřad práce podle aktuálních údajů od 1. do 27. srpna eviduje 28 tisíc. Tato data jsou ale předběžná, protože bilanci skutečného využití kurzarbeitu má úřad prozatím k dispozici do konce června, kdy peníze v ochranném režimu dostaly 163 tisíce zaměstnanců. Počet případů využívání kurzarbeitu se tak v červnu zvýšil proti květnu, kdy opatření využilo podle aktualizovaných dat 144 000 zaměstnanců.

Počet volných pracovních míst registrovaných úřadem práce v srpnu činil 771 000. V meziročním srovnání je počet nabízených volných míst o 116 000 nižší. „Hlášená poptávka po nových pracovnících zůstává nadále omezená, ačkoliv počet hlášených volných míst je stále na poměrně vysoké úrovni,“ napsal úřad práce.