Nemocnice v Gaze budou brzy bez energie, přístroje zhasnou, píše Al Jazeera

Shifaa Hospital, Gaza v roce 2012. Foto: Gigi Ibrahim na Flicr, pod licencí CC BY 2.0 Deed

Život zachraňující stroje běžící na generátorech brzy přestanou v Gaze fungovat, protože nemocnice nemají dost paliva, napsal arabský web Al Jazeera. Izrael zastavil dodávky proudu, vody a paliv do Pásma Gazy, přičemž jejich obnovení podmínil návratem unesených a zadržovaných rukojmí.

Nemocnice zásobují generátory, ovšem embargo na paliva znamená, že ani ony už nebudou moci energii dodávat dlouho. „V nemocnicích je pípání život zachraňujících přístrojů pro mnohé také připomínkou stále nebezpečnějšího přežití. Tyto stroje by mohly každou chvíli upadnout do strašidelného ticha,“ napsala Al Jazeera.

Elektrárna je na území pásma jediná, a ta podle webu už přestala fungovat. Ashraf Al Qidra, mluvčí palestinského ministerstva zdravotnictví v Gaze řekl, že situace spěje k obrovské ztrátě životů. Především na jednotkách intezivní péče řada lidí spoléhá na generátory kyslíku poháněné elektřinou, uvádí web.

Izrael je již za svou politiku odstřižení pásma od energie, paliv a vody kritizován například z řad OSN či mezinárodních lidskoprávních organzizací. Kritika samozřejmě přichází i z arabského světa, který se zpravidla vůbec nezmiňuje o obětech Hamásu. Výjimkou je šéf palestinské autonomie Mahmúd Abbás, který odsoudil vraždění a mučení civilistů na obou stranách.