MPSV chystá reformu pracovní migrace do ČR s bodovým hodnocením cizinců

Ministerstvo práce chystá reformu pravidel pracovní migrace do Česka. Příchod expertů z ciziny má pomoci urychlit a usnadnit bodový systém. Do praxe by se mohl zavést od roku 2025.
Foto: wal_172619 z Pixabay

První úpravy procesu přijímání zahraničních sil by mohly ale začít platit už příští rok. Rychlejší proces by měl být i u méně kvalifikovaných. Plány na konferenci o řízení pracovní migrace představili zástupci ministerstva práce.

Komentář SH: Jen tak mimochodem, tento záměr se poprvé objevil už na konci minulého století. Tehdy seděl v křesle ministra práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Bodový systém měl pomoci s řešením demografické krize, rozuměj penzijního systému. Dnes spíše s nedostatkem pracovních sil.

Česko má nejnižší nezaměstnanost v EU. V srpnu dosahovala 3,4 procenta. Úřady práce evidovaly zhruba 251.800 uchazečů o zaměstnání a přes 312.300 volných míst. Zaměstnavatelé si na nedostatek pracovníků dlouhodobě stěžují a požadují rychlejší a jednodušší získání zahraničních sil. V ČR na konci srpna mělo zaměstnání 775.100 lidí ze zahraničí, z nich 407.400 pocházelo z EU a zbytek ze států mimo sedmadvacítku. Česko se bez cizinců do budoucna neobejde. Kvůli stárnutí bude totiž ubývat lidí v aktivním věku.

Podle ředitelky ministerského odboru trhu práce Anny Brabcové ČR pro svůj rozvoj potřebuje přilákat pracovníky v oboru IT, do vědy a výzkumu, chemického průmyslu či elektrotechniky. Chystané změny mají směřovat k tomu, aby byla ČR při získávání expertů ze zahraničí konkurenceschopná. Podle zjištění OECD dnes nabízí kvalifikovaným cizincům méně výhodné podmínky než jiné země.

Rozhodovat má vzdělání ale třeba i znalost češtiny

Díky bodovému systému by si podle Brabcové ČR mohla vybírat ze zájemců lidi, o které opravdu stojí. Body by se přidělovaly za dovednosti, výši výdělku na dané pozici, vzdělání, znalost češtiny, věk, zkušenost s pobytem v ČR či jinde v cizině. Roli by hrálo případně i to, zda jde o profesi, kterou česká ekonomika potřebuje.

Při vyšším ohodnocení by cizinec mohl získat například delší povolení k pobytu a lepší perspektivu. Pro méně kvalifikované pracovníky by mohl existovat seznam nedostatkových povolání. Cizince by zjednodušeně a zrychleně mohl přijímat takzvaný uznaný zaměstnavatel. Tyto prověřené firmy by musely dodržovat pracovní předpisy, nesměly by mít dluhy na daních a odvodech.

„Všechny nástroje budou flexibilní. Dají vládě a ministerstvu nástroj, jak objem pracovní migrace regulovat. Bude možné buď snížit prahy, nebo víc bodovat požadované dovednosti. Situaci by vláda regulovala nařízením,“ uvedl vedoucí oddělení zahraniční zaměstnanosti Antonín Seidel.

Zákon až příští rok

Nová pravidla by měla upravit novela o zaměstnanosti. Ministerstvo chce návrh předložit příští rok. Podle Brabcové by se „základní balíček“ měl dostat do praxe v roce 2023. Změnit se má centrální evidence volných míst. Podle expertů i zástupců resortu neodpovídá realitě. Některé pozice už neexistují, jiné jsou v seznamu víckrát. Po určité době by se tak posty mohly například z databáze vyřazovat. Automatické by mělo být také prověřování firem. Propojit by se tak měly systémy několika úřadů. Testování trhu práce by se mohlo zjednodušit v roce 2024, zrušit by se mohlo pak od roku 2025 se zavedením bodů.

Vláda v programovém prohlášení uvádí, že bude prosazovat přístup k migraci bez povinných kvót a přehlednější právní úpravu o pobytu cizinců. Slibuje digitalizaci a od roku 2025 zjednodušení pobytového řízení.