Ministr Habeck kritizuje USA kvůli vysokým cenám plynu

Německý ministr hospodářství Robert Habeck kritizuje Spojené státy americké a další spřátelené dodavatelské země za předražení plynu. Podle jeho názoru producenti plynu profitují z dopadů války na Ukrajině. Habeck to řekl deníku Neue Osnabrücker Zeitung.

„Některé země, i spřátelené, někdy dosahují astronomických cen. To s sebou samozřejmě přináší problémy, o kterých musíme mluvit,“ řekl německý ministr. Počítá proto s tím, že „o tom Evropská komise bude hovořit i se spřátelenými státy.“

Biometan je také plyn. Ilustrační foto: Evropská komise

Obzvláště kritický byl německý politik směrem k USA. „Spojené státy se na nás obrátily, když ceny ropy vystřelily vzhůru, a i v Evropě se kvůli tomu uvolňovaly rezervy ropy. Myslím, že taková solidarita by byla dobrá i ke zmírnění cen plynu,“ apeloval Habeck na Washington.

Nátlak ministr vyvíjel i na Brusel. Evropská unie „by měla spojit svou tržní sílu a zorganizovat chytré a synchronizované nákupní chování unijních států, aby se jednotlivé země vzájemně nepřeplácely a netlačily ceny na světových trzích nahoru.“ Tržní síla Evropy je podle něj obrovská, musí se jen využít.

Komentář SH:

Jsme překvapeni tím, že je překvapen ministr hospodářství zjištěním, že když je něčeho málo, tak je to drahé. Aby neutrpěl další šok, dovolujeme si pana Habecka upozornit, že ropu a plyn dnes neprodávají státy. Alespoň ne ty spřátelené. 

Ruský plynárenský gigant Gazprom v posledních měsících prudce snížil dodávky plynu do Evropy. Evropská unie z Ruska dříve dovážela přibližně 45 procent své spotřeby plynu. Nyní se ale snaží závislost na Rusku omezit, aby tím podpořila Ukrajinu.

Rusko v pondělí obvinilo Spojené státy, že po únicích plynu z podmořského potrubí Nord Stream zdražily zkapalněný zemní plyn (LNG) a zvýšily jeho prodej. Cena plynu se za poslední rok výrazně zvýšila, a to jak pro evropský, tak i pro americký trh. Ve Spojených státech je ale cena zhruba sedminová ve srovnání se západní a severní Evropou.