Ministerstvo chystá aplikaci na pomoc lidem s cenami potravin

Ilustrační foto: Myriams-Fotos z Pixabay

Ministerstvo zemědělství připravuje aplikaci, která by spotřebitelům mohla pomoci zorientovat se v cenách potravin. Novinářům to při příležitosti podzimní potravinové sbírky řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Ten také bude na začátku prosince jednat se zástupci řetězců a s potravináři.

„Ten problém dnes opravdu není u zemědělců. Když se podíváme na výkupní ceny mléka a potravinové pšenice, tak ty jsou defacto pod nákladovou cenou,“ řekl Výborný.

„Nejsem ministrem, který by určoval ceny. Ministerstvo zemědělství má k dispozici jen nepřímé nástroje. Možnost mít online aplikaci, která by ukazovala, jaké jsou aktuální průměrné ceny základních potravin, jako to mají třeba v Řecku nebo v Rakousku, je cesta, kterou bychom se chtěli ubírat. Na ministerstvu zemědělství už na něčem podobném pracujeme,“ řekl dále ministr.

Detaily okolo aplikace bude Výborný se svým řeckým protějškem projednávat na jednání rady ministrů zemědělství v Bruselu 20. listopadu. „Ten efekt se v Řecku opravdu dostavil. Cena potravin tam nakonec klesla o nějakých zhruba 18 procent. Během prvního týdne si aplikaci do svých mobilních telefonů stáhlo 220 000 Řeků,“ dodal. Zprovoznění aplikace odhaduje nejpozději do půl roku.

komentář SH:

Patrně jste si také tu digitalizaci státní správy představovali jinak. Třeba, že povede k menší buzeraci občanů, rychlejšímu vyřizování důchodů a snižování počtu státních zaměstnanců. Jenže už rok jsou v módě ceny potravin. Už rok se vláda přesvědčuje, že s nimi nic nenadělá, kromě „soustavného tlaku“ na celý řetězec zemědělců, potravinářů a obchodníků. Tak teď přichází ministr zemědělství s nápadem jakéhosi cenového srovnávače, tedy nástroje, který funguje už pro miliony položek ve zboží i službách, od fotovoltaických elektráren a tepelných čerpadel přes elektroniku, oblečení a letenky po pojištění a hypoteční úvěry. A že je ministerstvo státní organizací, bude muset sepsat zadání, vypsat výběrové řízení, najít provozovatele služby a změnit legislativu, aby byla povinnost potřebné údaje do systému zadávat a několikrát denně aktualizovat. Přičemž to, čím by se orgán měl zabývat a co by mohl a měl ovlivnit, jsou třeba právě výkupní ceny zemědělských surovin, aby sedláci nemuseli prodávat pod nákladové ceny. Občané už se v cenách potravin zorientovali. Jezdí nakupovat do zahraničí, tuzemské prodejce bojkotují. Maloobchodní tržby klesají už 17 měsíců v řadě. Bez aplikace.

Ministr se včera v prodejně řetězce Globus v Praze na Černém Mostě zapojil i do národní potravinové sbírky. Nákup za 9898,90 korun obsahoval položky českého původu ze seznamu doporučeného Potravinovou bankou. Výborný poděkoval dobrovolníkům a vyzval veřejnost k zapojení do sbírky. „Pojďme pomoci těm, kteří si sami často pomoci nemohou,“ řekl.