Írán do války nepůjde, říká expert. Ceny plynu mírně korigovaly

Írán je třetím největším producentem plynu na světě. Na snímu rafinerie plynu ve městě Assaluyeh . Foto: Abdolhassan Fazeli na Unsplash

„Že to vyhovuje zájmům Íránu, není sporu, ale to neznamená, že jsou do toho zapojení,“ říká k událostem v Izraeli a Palestině Břetislav Tureček.

Mírně stranou zpráv přímo z dění v Izraeli a Pásmu Gazy se objevují v médiích spekulace, že za vyzbrojením Hamásu stojí Írán. Ačkoliv některá média tvrdí, že se k tomu přiznal, zpravidla to nedokládají žádnými citacemi. Naopak Írán sice útok na Izrael přivítal, avšak ústy svých představitelů tvrdí, že s ním nemá nic společného.

Írán je třetím největším producentem plynu

Otázka velmi vzrušuje mimo jiné ekonomy. Od víkendu totiž výrazně vzrostly ceny plynu, což má několik příčin. Vedle poruchy na plynovodu mezi Finskem a Estonskem, kde se dokonce mluví o sabotáži, a napětí kolem závodů na LNG v Austrálii, jde především právě o boje mezi Izraelem a Hamásem. Za prvé se bojuje relativně blízko těžby a leckdo se obává rozšíření konfliktu na větší území. Protože jde o souboj mezi dvěma světy – židovským a arabským. Za druhé existuje obava, že kdyby se potvrdilo zapojení Íránu do konfliktu, ať už v jakékoliv formě, mohlo by to znamenat uvalení sankcí ze strany USA a Evropské unie, analogicky situaci po útoku na Ukrajinu. Írán je přitom třetím největším producentem zemního plynu na světě se zhruba šestiprocentním podílem v roce 2021.

Bývalý novinář Břetislav Tureček přednáší momentálně na Metropolitní univerzitě v Praze a patří k uznávaným odborníkům na Blízký východ. V krátkém rozhovoru pro Svět hospodářství řekl, že i on vnímá válku jako do jisté míry zástupnou. Nicméně nečeká, že by se do ní Írán zapojil nějak zjevně. Podle něj si dává právě pozor, aby nebyl nikde vidět. „Írán se do toho určitě nezapojí,“ řekl.

Írán se do toho určitě nezapojí

Zároveň upozornil, že Hamás ani Hizballáh, který z Libanonu útočí také, nejsou proíránské organizace. „V Hizballáhu se vedou spory,“ zdůraznil. V čemž se neshodne s některými jinými pozorovateli, kteří jej považují za vysloveně produkt íránské zahraniční politiky.

Podle Turečka je důležité, že se uklidnilo napětí mezi Íránem a Saúdskou Arábií, které spolu letos navázaly diplomatické rozhovory. Přičemž v roce 2019 právě Rijád obvinil Teherán z útoků na svá zařízení k těžbě ropy. K té se přihlásili povstalci v Jemenu podporovaní právě Íránem.

Zatím cena plynu pro Evropu rostla, včera o zhruba 11 procent. I tak je ale stále hluboko pod cenami z loňska, kdy v létě byla zhruba sedminásobná. Dnes dopoledne pak mírně klesla.

Ať tak či onak, nakonec bude Írán vítězem celého konfliktu, míní Aaron Pilkington z University of Denver. „Pro íránské vůdce představovaly Izrael a Spojené státy nemorálnost, nespravedlnost a největší hrozbu pro muslimskou společnost a íránskou bezpečnost. Trvalé nepřátelství pociťované vůči Izraeli není z velké části způsobeno jeho úzkými vazbami na šáha (Pahlavího – poznámka redakce) a rolí Izraele v jeho trvalém útlaku íránského lidu. Spolu s americkou Ústřední zpravodajskou službou pomáhala izraelská zpravodajská služba Mossad organizovat šáhovu tajnou policii a zpravodajskou službu SAVAK. Tato organizace spoléhala na stále tvrdší taktiku, aby potlačila odpůrce během posledních dvou desetiletí šáha u moci, včetně masového věznění, mučení, mizení, nuceného exilu a zabíjení tisíců Íránců,“ vrací se do historie na webu The Conversation.

Írán bude vítězem celého konfliktu

Země podle něj otevřeně podporuje protiizraelské militantní skupiny, a to i finančně. Stejně jako Břetislav Tureček ale píše: „To neznamená, že Írán nařídil útok Hamasu na Izrael, ani že Írán ovládá palestinské militanty – nejsou to íránské loutky.“ Každopádně mu vyhovuje eskalace násilí, možná hrozba dalších povstání, destabilizace regionu a významné narušení snah o dohodu mezi Izraelem a Saúdskou Arábií. Která je i v zájmu nenáviděných USA.