Inflace zpomaluje. Proti březnu mírně zlevnily i potraviny, vyhráno ale není

Foto: Photo Mix from Pixabay

Meziroční inflace v dubnu zpomalila na 12,7 % z březnových 15 %. Důležité je, že ceny klesly meziměsíčně, a to o dvě desetiny procenta. Oproti březnu zlevnily zejména potraviny, uvedl dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen zmírnilo potřetí za sebou, inflace je nejnižší od loňského března, kdy rovněž činila 12,7 procenta.

Zmírnění se dalo čekat, protože zlevňují pohonné hmoty (samozřejmě s výkyvy) a energie. U těch je ovšem otázkou, kdo má jakou smlouvu a fixaci, průměrná čísla nemusí pro konkréního člověka či domácnost moc znamenat.

„Pokles z 15 % na 13,x % je v podstatě zaručen. Pokud energie zlevnily víc než potraviny zdražily, klesneme na 12,x %,“ napsal ještě před ohlášením výsledků na svém Twitterovém účtu hlavní ekonom Natlandu Petr Bartoň. Inflaci mírně nad 13 % odhadovala většina analytiků. Skutečnost je tedy nakonec mírně lepší.

„Dubnový vývoj spotřebitelských cen byl výrazně ovlivněn cenami potravin. Ty v meziročním porovnání zmírnily růst na zhruba 17 procent a oproti březnu dokonce klesly. Byl to jejich první meziměsíční pokles od října 2021,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Jeden by za to ale moc nedal, že spotřebitel to v obchodě tak jednoznačně nevidí. Přesto ČSÚ říká: „V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje byly nižší zejména ceny zeleniny o 5 %, vajec o 12,9 %, polotučného trvanlivého mléka o 12,3 %, nealkoholických nápojů o 2,3 %, olejů a tuků o 2,6 %, drůbeže o 1,5 %, uzenin o 0,9 % a cukru o 4 procenta.“

Tak na ty vejce a mléko by asi byl leckdo zvědavý. Každopádně, pokud by šlo o změnu trendu, bylo by to fajn. Ovšem v ČNB se spíš diskutuje o zvyšování sazeb, protože všichni vidí mzdové tlaky. Vyhráno není.