Inflace v eurozóně na rekordních 5,8 %, začíná se mluvit o intervencích

Míra inflace v zemích eurozóny v únoru vystoupila na 5,8 procenta, což je další rekord od zavedení eura před dvaceti lety. Ve svém rychlém odhadu to dnes uvedl statistický úřad Eurostat. Stejně jako v předchozích měsících se zvyšovaly hlavně ceny energií a potravin. V lednu inflace činila 5,1 procenta.

„Euro se ocitá v inflační spirále a ECB by měla na jeho podporu intervenovat (prvně po 11 letech), říká Deutsche Bank. Čím je totiž ropa dražší, tím je euro slabší vůči dolaru, což jej právě vrhá do spirály. V ní je i česká koruna, ještě víc. I ČNB tak asi bude muset intervenovat,“ napsal na Twitteru ekonom Lukáš Kovanda.

Komentář SH: Jak je všechno relativní. Ještě před pár dny by to byla zpráva dne. Bohužel, inflace poroste s růstem cen energií. Pozastavit ji může jen ochlazení ekonomik v důsledku sakcí. Ale ani to nemusí platit a může nastat jeden z nejhorších ekonomických jevů, a sice stagflace. Pokud válka nepřeroste v globální konfilkt, ale skončí, nebo se překlopí v lokálně omezený dlouho trvající boj, bude Evropa mezi těmi, kdo to ekonomicky odnesou nejvíc. Na rozdíl od USA. U Číny je pak velký otazník.