Inflace v Británii vzrostla rekordním tempem na 3,2 %

Inflace v Británii vzrostla v srpnu rekordním tempem. Meziročně se zvýšila na 3,2 procenta z červencových dvou procent. Je tak nejvyšší za devět let.

Nárůst mezi dvěma měsíci o 0,7 % je nejvyšším, jaké království nepamatuje nejméně 24 let, kam až sahají záznamy. Inflace je zároveň opět nad dlouhodobým cílem britské centrální banky, která ho stanovila na dvě procenta.

Komentář SH: Bylo by snadné říct, že je na tom Británie oproti nám ještě dobře. Jenže ona  se začíná potýkat s nedostatkem pracovních sil po Brexitu. Přeprava zboží je zcela ochromená, což má vliv i na ceny. Nevypadá to hezky.

Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali, že se spotřebitelské ceny v Británii v srpnu meziročně zvýší o 2,9 procenta. V meziměsíčním srovnání se ceny minulý měsíc zvýšily o 0,7 procenta.

Podle statistického úřadu se na růstu cen podílely především dražší potraviny. Stouply ale i náklady na dopravu a více zaplatili také lidé, kteří navštívili restauraci.

Britská centrální banka je přesvědčena, že je zatím příliš brzy na zvyšování úrokových sazeb, a to navzdory známkám, že inflace výrazně poroste. Růst britské ekonomiky se v červenci téměř zastavil, a to v důsledku rychlého šíření koronavirové mutace delta po uvolnění koronavirových restrikcí. Hrubý domácí produkt (HDP) se podle údajů statistického úřadu zvýšil oproti červnu pouze o 0,1 procenta. Zaznamenal tak nejslabší růst od letošního ledna.

S inflací se potýkají i jiné evropské země. Například v Německu v srpnu růst spotřebitelských cen zrychlil na 3,4 procenta z červencových 3,1 procenta. Inflace je tam teď nejvyšší za 13 let. Podobně v České republice srpnová míra inflace vystoupila na 4,1 procenta a dostala se na maximum od listopadu 2008.