Hrozí prudké zdražení rýže? Indie omezila vývoz

Foto: Annie Spratt na Unsplash

Indie jako jeden z největších světových producentů rýže omezila její vývoz. Optimistické odhady čekají zdražení v přepočtu o korunu až dvě na kilogram, pesimistické ale i o polovinu a víc.

Indie ve čtvrtek 20. července s okamžitou platností zakázala vývoz bílé rýže jiných druhů než basmati. Následně se v pátek zastavilo v Asii obchodování s touto komoditou a trh většinově očekává růst cen. O kolik, v tom se jednotlivé odhady razantně liší.

Čtvrtina exportu

Indie se opatřením snaží řešit vysoké ceny na domácím trhu (za poslední rok vzrostly o více než 11 %). Její sklizeň totiž poškodily silné deště. Omezení se týká asi čtvrtiny exportu. Někteří odborníci podle agentury Reuters ihned přispěchali s varování, že by tento krok mohl zvýšit světové ceny potravin podobně, jako tomu bylo v případě pšenice kvůli válce na Ukrajině.

„Můžeme říct, že to bude mít značný dopad na světové ceny potravin,“ varovala analytička Emma Wallová ze společnosti Hargreaves Lansdown. Ty přitom už několik měsíců klesají a čeká se, kdy tento pokles uvidíme i na pultech obchodů.

Dopad na světové ceny potravin bude značný

Nyní jsou však nově pod značným tlakem. Rusko totiž v pondělí odstoupilo od takzvaných obilných dohod, které od loňského léta umožňovaly vývoz ukrajinských zemědělských produktů z černomořských přístavů. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova nebyly naplněny části dohod týkající se Ruska. Ceny pšenice na světových trzích na to zareagovaly růstem.

Indie je největším světovým vývozcem rýže, připadá na ni přes 40 % celosvětových dodávek. Rýže jiných druhů než basmati se vyváží především do zemí v Asii a v Africe. Tato obilovina je základní potravinou pro více než 3 miliardy lidí a téměř 90 % se pěstuje v Asii. Tam ale suché počasí a efekt El Niňo pravděpodobně omezí dodávky.

Indie zajišťuje přes 40 procent celosvětových dodávek rýže

„Ceny rýže na exportním trhu dál porostou. Očekáváme minimální nárůst kolem 50 dolarů za tunu, ale mohlo by to být i 100 dolarů a více,“ řekl jeden obchodník z mezinárodní obchodní společnosti v Singapuru. „V tuto chvíli všichni – prodávající i kupující – čekají, o kolik se trh zvýší.“

Takové zdražení by v přepočtu nebylo zásadní (0,05 až 0,1 dolaru na kilogram). Objevují se však i jiné odhady. Před oznámením se vietnamská rýže s obsahem 5 % lámaných obilek nabízela za 515 až 525 dolarů za tunu. Indická rýže parboiled s 5 % lámaných obilek se minulý týden pohybovala poblíž pětiletého maxima na úrovni 421 až 428 dolarů za tunu. Z Thajska přitom zaznělo, že nově by se ceny mohly vyšplhat až na 700 až 800 dolarů. Tedy téměř dvojnásobek.

„Celosvětové dodávky rýže se drasticky omezí. Indie je druhým největším producentem této základní potraviny na světě,“ sdělila ekonomka Eve Barreová ze společnosti Coface. Zákaz podle ní nejvíce zasáhne Bangladéš a Nepál, protože obě země jsou hlavními dovozními destinacemi. Mohou proto začít dovážet odjinud a zvednout tak poptávku i po produkci například Thajska či Vietnamu.

„Ačkoliv zatím ceny rýže na světových trzích zůstávají stabilní, následující měsíce mohou přinést výrazné výkyvy. Vedle snížení globální nabídky, což má na růst ceny příznivý vliv, se do cenotvorby zapojí také spekulanti, od kterých bych očekával největší aktivitu a snahu dostat ceny výše,“ sdělil ČTK analytik společnosti XTB Štěpán Hájek. „Potenciálně se můžeme dostat zpět na úrovně ze začátku roku, kdy se cena rýže obchodovala nejvýše od roku 2008. To podporuje vedle základního fundamentu nabídky a poptávky, kdy Indie zůstává lídrem trhu, také makroekonomický obrázek, který definuje výrazný růst nákladů na sklizeň za poslední rok.“