Fed nevylučuje, že přestane nakupovat cenné papíry

Amerciká centrální banka Fed nevylučuje, že letos nastanou podmínky proto, aby omezila mimořádná opatření na podporu ekonomiky. Což se týká hlavně nákupu cenných papírů, jejichž pomocí vhání do hospodářství peníze. Vyplývá to ze zápisu z červencového zasedání Fedu, který banka právě zveřejnila.

Sídlo Fed (The Federal Reserve System) ve Washingtonu. Foto: redakce

Na zasedání ponechala svou klíčovou úrokovou sazbu v rozpětí nula až čtvrt procenta. Rozhodla se rovněž pokračovat v nákupech cenných papírů v objemu 120 miliard dolarů (zhruba 2,6 bilionu Kč) měsíčně.

„Při zasedání nepadlo žádné rozhodnutí ohledně budoucích úprav nákupů cenných papírů,“ uvedl Fed v zápisu. Většina představitelů Fedu nicméně podle textu předpokládá, že pokud se ekonomika bude vyvíjet zhruba v souladu s očekáváním, mohlo by být přiměřené zahájit snižovaní tempa nákupů cenných papírů v letošním roce.

Zápis však rovněž ukázal, že představitele Fedu nadále znepokojují rizika spojená se vzestupem počtu nových případů nákazy koronavirem, za kterým stojí silně nakažlivá mutace delta. Účastníci zasedání se podle zápisu domnívají, že šíření mutace delta by mohlo oddálit úplné znovuotevření ekonomiky, napsala agentura AP.