Fed nehodlá spěchat se zvyšováním úroků

Americká centrální banka (Fed) nehodlá spěchat se zvyšováním úrokových sazeb pouze na základě obav z růstu inflace. Uvedl to podle agentury Reuters její šéf Jerome Powell.

„Nebudeme preventivně zvyšovat úrokové sazby kvůli obavám z možného nástupu inflace,“ prohlásil při kongresovém slyšení.

Podle agentury AP předpověděl, že současné tlaky na růst cen brzy poleví a inflace se sníží na udržitelnou úroveň. V květnu se spotřebitelské ceny ve Spojených státech meziročně zvýšily o pět procent a zaznamenaly tak nejprudší nárůst za 13 let.

Powell navázal na rétoriku, které z Fedu zaznívá již delší čas. A sice, že inflační tlaky mohou být krátkodobé. Americká centrální banka obvykle sleduje vedle cenové stability i další cíle, přičemž růst sazeb by mohl jít proti ekonomickému růstu po covidu.

Fed také minulý týden nechal klíčovou úrokovou sazbu v rozpětí nula až čtvrt procenta. Představitelé banky nicméně naznačili, že by v roce 2023 mohli přikročit ke dvěma zvýšením úroků, zatímco v březnu počítali se začátkem zvyšování úroků až v roce 2024.

I tento posun na tak dlouhém horizontu stačil, aby se o něm začalo diskutovat na akciových trzích, kterými nečekaně zamával.