Evropa šílí, produkce fosilních paliv přitom ke klimatickým cílům nesměřuje

Ilustrační foto: Angela z Pixabay

Zatímco v Evropě zřejmě budeme chodit pěšky a spát pod třemi dekami, celosvětová produkce fosilních paliv má být v roce 2030 dvojnásobná, než by odpovídalo klimatickým cílům. Vyplývá to ze zprávy OSN, o které informovala například CNN.

„Světová produkce fosilních paliv má být v roce 2030 více než dvojnásobná ve srovnání s úrovněmi, které jsou považovány za konzistentní s plněním klimatických cílů stanovených v Pařížské dohodě o klimatu z roku 2015, uvedli ve středu OSN a výzkumníci,“ oznámila CNN.

V Paříži se státy zavázaly omezit růst průměrné teploty na dva stupně oproti předindustriální éře nebo ještě lépe na 1,5 stupně.

Komentář SH: Jedna z mála věcí, za níž můžeme českého premiéra Petra Fialu pochválit, je jeho vyjdáření ve smyslu, že pokud Evropa zůstane v boji za klima sama, tak to akorát nakonec odnese ekonomicky a nic nezachrání. Zdá se, že tam někam směřujeme. I když v těch fosilních palivech jednou i někteří evropští producenti. Ale klíčové jsou podíly zemí jako USA, Austrálie, Rusko, Čína…

O 110 % více fosilních paliv, než by odpovídalo omezení na 1,5 °C

Zpráva analyzovala 20 hlavních producentů a podle webu CNN.com konstatovala, že plánují v roce 2030 vyrábět celkem o 110 % více fosilních paliv, než by odpovídalo omezení stupně oteplení na 1,5 °C, a o 69 % více, než odpovídá 2 °C.

Norský web NRK potom uvedl, že země produkující ropu a zemní plyn plánují zvyšovat produkci až do roku 2050. U hulí má být produkce o 460 % vyšší, než umožňuje naplnění cíle (1,5 stupně).