Evropa by se měla připravit na Trumpa, varuje šéfka ECB na CNN

Christine Lagarde. Foto: Brinacor na Wikimedia Commons, pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Evropa může zažít tvrdá obchodní opatření ze strany USA, bude-li znovu zvolen Donald Trump. Domnívá se to prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagarde. O hrozbě hovořila v rozhovoru pro CNN.

Evropa by se podle prezidentky ECB měla připravit na možné hrozby pro svou ekonomiku – včetně nových amerických cel na její export, napsala CNN.com. „Připravme se na případná cla, na případná krutá rozhodnutí, která by byla neočekávaná. Buďme doma silní,“ měla říct přímo Lagarde.

Web populární all news stanice připomíná, že transatlantické vztahy byly během Trumpova prvního funkčního období napjaté. Zmiňuje cla na ocel a hliník z EU, na což EU reagovala cly na americké zboží v hodnotě 3 miliard dolarů, včetně whisky, motocyklů a džínoviny. Z USA také přichází nejvíce investic do unie.

transatlantické vztahy byly během Trumpova prvního funkčního období napjaté

Donlad Trump bude téměř jistě kandidovat na prezidenta, zastavit ho podle všeho může jen soud. Vyhrál drtivě v prvních dvou primárkách. Jeho největší protikandidát guvernér Floridy Ron DeSantis po těch prvních odstoupil z klání. Fakticky tak zůstala jen bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová, která za Trumpem ovšem zaostala v druhých primárkách o více než 10 procentních bodů.

Lagarde s vyhlídkami na další obchodní válku volá po větší integraci evropského trhu. Například po snadnějším uznávání kvalifikací pracovníků a integraci finančních trhů, aby firmy snadněji získávaly kapitál.

S Trumpem se s největší pravděpodobností utká za demokraty Joe Biden.