Bidenovi roste do voleb konkurent ve vlastní straně. Má československé předky

Senátor Joe Manchin. Oficiální portrét z roku 2017. Volné dílo Kongresu US, staženo z Wikimedia Commons

Senátor Joe Manchin chce rozvrátit představu, že o prezidentský úřad se mohou utkat jen Biden s Trumpem. Možní i jako nezávislý.

Demokratický politik podle CNN.com říká, že se vidí jako prezident. Podle zpráv serveru údajně soukromě řekl, že zděšení ze zdravotného stavu Joe Bidena nebo odsouzení Donalda Trumpa by mu mohly dát příležitost kandidovat jako nezávislý.

Údajně by chtěl využít organizace No Labels, jejímž byl v minulosti místopředsedou. Tato instituce byla založena v roce 2010 s heslem: „Ne doprava, ne doleva, ale dopředu.“ Nedávno vyvolala rozruch žádostí na Ministerstvo spravedlnosti, aby „vyšetřilo spiknutí vydírání s cílem podvrátit volební práva Američanů.“

Ve zveřejněné zrpávě se mj. píše: „Na základě důkazů, které No Labels předložilo ministerstvu spravedlnosti, No Labels tvrdí, že se tyto skupiny účastní vyděračského spiknutí za účelem použití strachu a hrozeb silou k zastrašování a obtěžování zástupců No Labels, potenciálních politických kandidátů No Labels a No.“ Na dalším místě, že vše „… vyvrcholilo tajným setkáním 19. prosince 2023, na kterém agenti naznačili svůj záměr zničit pověst příznivců No Labels a zastrašit kandidáty, kteří mohou uvažovat o kandidatuře na prezidentský lístek No Labels.“

Zatím byl Manchin prezidentovi často spíš nablízku. Na fotografii po podpisu „Zákona o snižování inflace z roku 2022“ stojí po jeho pravici. Jeho dalšího prezidentství se však prý obává. Oficiální fotografie Bílého domu ve veřejné doméně, staženo z Wkimedia Commons

Podle organizace dříve Wikipedie uvedla, že pokud budou do příštích, tedy letošních voleb nominováni Biden s Trumpem, kteří jsou oba u velké části veřejnosti nepopulární, vystaví „bipartijní jednotný lístek“ jako „pojistku“.

Otázku, zda by mohl být tím kandidátem Joe Manchin, zřejmě zatím nikdo nepoložil. Rozhodně na ni neznáme odpověď. Manchin je bývalým guvernérem Západní Virginie a nyní senátorem za tento stát. Na svých webových stránkách denně zveřejňuje zprávy, kolik peněz, kam nateče i díky jeho podpoře či rozhodnutí. Své příjmení má po otci italského původu (odvozené z příjmení Mancini). Prarodiče jeho matčiny strany pocházeli z Československa. Politikem byl i jeho strýc, opakovaně zvolený do sněmovny.

Pokud budou do voleb nominováni Biden s Trumpem, vystaví No Labels „bipartijní jednotný lístek“

CNN.com připomíná, že Na Labels stanovila termín pro rozhodnutí o volbách do poloviny března. Nyní se ale prý zevnitř skupiny ozývají hlasy, že v této otázce není jasno.

Dosud nablízko Bidenovi

Manchin podle CNN.com doufá, že se mu podaří uspořádat schůzku s Bidenem, aby ho vyzval ke změně způsobu, jakým vede kampaň. Například, aby upozornil na to, jak klesla inflace i díky zákonu o snížení inflace, a aby mluvil méně o klimatu a více o energetické bezpečnosti. Zda tedy do voleb sám vůbec půjde, není jasné. Ovšem zdá se, že už objíždí potenciální voliče.

V zákulisí občas zní, že právě on je za tím, co se v poslední době podařilo. Sám pak řekl, že země by na tom byla hůř, kdyby přes rozpolcený senát nepřinutil Bidena dělat věci po svém. V situaci, kdy mají obě strany 50 senátorů, totiž bývá právě Manchin tím, kdo rozhoduje, na kterou stranu se přikloní. Ač demokrat, spoustu názorů sdílí s republikány. Také se prý domnívá, že je současný prezident ovládán skupinou „krajně levicových liberálů.“ Pokud vyrazí do boje, může to být silný hráč. Což zatím nikdo z nezívislých nebyl. Ale také málokdo se snažil prosadit proti dvěma kandidátům, které sice mají příznivce, ale zároveň vyvolávají obrovskou vlnu nevole.

současný prezident je ovládán skupinou „krajně levicových liberálů“