DeSantis odstoupil a umetl Trumpovi cestu ke kandidatuře

Foto: Jon Tyson on Unsplash

Donald Trump slaví další úspěch. Jeho hlavní vyzyvatel v primárkách DeSantis odstoupil. Zastavit ho tuž může jen bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová. Informovala o tom většina světových médií, v ČR například Novinky.cz.

„DeSantis nepřekvapil – odstoupil před zítřejšími primárkami v New Hampshire a podpořil Trumpa. Z GOP je čím dál víc sekta , vnitřní opozice je na okraji a stranická základna v zajetí narcisistního egomana. Evropa by s tím měla počítat a chystat se na nové, horší, časy,“ napsal na X Ivan Pilip, bývalý ministr financí a viceguverné Evropské investiční banky.

Otázka zní, co to ta Evropě je. Samozřejmě, kontinent. Ale kdo by se měl zamyslet? Evropská unie a její představitelé? Nebo šéfové evropských vlád?

Guvernér státu Florida Ron DeSantis byl od začátku považován za hlavního vyzyvatele Donald Trumpa v řadách republikánů (GOV). Minulý týden ale v Iowě Trump obdržel přes 50 % všech odevzdaných hlasů a většina amerických médií to označila za přezvěst velkého návratu, který nikdo nezastaví. Bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová je sice stále populárnější, přesto jí ale do výsledků lídra yhcbělo více než 30 procentních bodů. A to je propasný rozdíl. Donalda Trumpa tak v cestě k další kandidatuře může zastavit snad jen soud.