Trump míří za další kandidaturou na prezidenta. V Iowě zřejmě drtivě vyhrál

Fotka od Pete Linforth z Pixabay

Donald Trump zřejmě vyhraje primárky v Iowě. Podle expertů je nyní jeho pozice mezi potenciálními republikánskými kandidáty mimořádná. „Tím, že získal 50 % hlasů v největším vítězství v historii volebních shromáždění, … ukázal, že osm let po svém outsiderském prezidentském vítězství je aktuální republikánská strana jeho stranou,“ napsal komnetátor CNN.com.

Výsledky zatím nejsou potvrzené, jde o odhady například ze strany CNN. Podle nich bude na druhém místě zřejmě guvernér Floridy Ron DeSantis (22 %), na třetím bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová (19 %). Čtvrtý Vivek Ramaswamy (7,7 %) už ohlásil, že nebude ve volbách pokračovat. Teoreticky ve hře zůstává ještě Asa Hutchinson a Chris Christie se mizivými zisky pod jedno procento.

Velká radost v Bílém domě?

Podle Mo Elleithee z Georgetownské univerzity kromě svých příznivců potěšil Trump ale také Joe Bidena a jeho tým. Ti totiž zřejmě budou příští kampaň stavět právě na odporu k bývalému šéfovi Bílého domu, jeho skandálech a proviněních. „Možná, že jediní lidé v zemi, kteří jsou s dnešními výsledky potěšeni více než Donald Trump, jsou v současné době v Bílém domě,“ řekl Elleithee stanici BBC.

Ukazuje se ale, že uvnitř strany žádní skandály nevadí. CNN připomíná, že Dvě třetiny republikánských voličů si nemyslí, že vítězství prezidenta Joea Bidena v roce 2020 bylo legitimní. Nyní bude Trump čelit několika soudům, jedno ze stání začíná právě dnes. Je otázkou, zda ho to posílí či oslabí. V to druhé věří tým Joe Bidena. Každopádně se zdá, že po Iowě ukazuje svoji sílu v čele boje o republikánskou nominaci. Navíc ho zřejmě podle průzkumů podpoří o ti, kteří by jinak volili odstoupivšího Ramaswamyho. De Santis podle pozorovatelů není zatím faktickým soupeřem a pouze svým druhým místem získal legitimitu pro to, aby vůbec v boji pokračoval.

„Obrovské vítězství bývalého prezidenta Donalda Trumpa v pondělním hlasování v Iowě je jedním z nejúžasnějších návratů v americké politické historii,“ napsala CNN.com.