EU v červnu poprvé dovezla více plynu z USA než z Ruska

Evropská unie v červnu kvůli prudkému snížení dodávek z Ruska poprvé dovezla více plynu ve formě zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Spojených států amerických než prostřednictvím plynovodů z Ruska. Na twitteru to napsal výkonný ředitel Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol.

Komentář SH:

Z Hlediska diverzifikace zdrojů je to skvělá zpráva. Má ale dvě negativní roviny. Za prvé je LNG výrazně dražší než klasický plyn. Za druhé do systémového řešení, tedy skutečné přípravy na odstřižení ruských dodávek, je pořád ještě daleko. Navíc narážíme na kapacitu nejen terminálů, ale i dopravních cest z nich do vnitrozemí. Kromě toho, podporujeme americkou ekonomiku na vlastní účet. Co se ale dá dělat? USA holt na válce zase vydělají.

Šéf IEA minulý týden vyzval Evropu, aby se okamžitě připravila na úplné přerušení dodávek ruského plynu během této zimy. Evropské vlády by měly přijmout opatření ke snížení poptávky a ponechat v provozu stárnoucí jaderné elektrárny, řekl Birol v rozhovoru s listem Financial Times.

Evropské vlády by měly ponechat v provozu stárnoucí jaderné elektrárny

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom minulý měsíc výrazně omezila dodávky plynovodem Nord Stream 1, který přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Gazprom opatření zdůvodňuje zpožděním při opravě kompresorových turbín firmou Siemens Energy. Podle německého ministra hospodářství Roberta Habecka hrozí „blokáda celého plynovodu Nord Stream 1“ od 11. července, kdy na plynovodu začínají každoroční údržbářské práce.

V loňském roce Evropská unie z Ruska dovezla 155 miliard krychlových metrů zemního plynu. Ruský plyn se tak podílel zhruba 45 procenty na celkovém dovozu plynu do EU a zhruba 40 procenty na celkové spotřebě plynu v EU.