ECB svolala mimořádné zasedání, zabývat se bude výprodejem na trzích

Mimořádné zasedání Rady guvernérů svolala na dnešek nečekaně Evropská centrální banka (ECB). Proběhne v Miláně a tématem jednání bude zejména výprodej na trzích dluhopisů. Informovala o tom agentura Reuters. Rozhodnutí ECB podtrhuje obavy z růstu nákladů na obsluhu státního dluhu zejména slabších zemí na periferii eurozóny.

Komentář SH: A sakra, jsme přesně tam, kde jsme tušili, že budeme. Vrabci na střeše přímo řvali, že ECB nechce zvyšovat sazby kvůli nákladům na obsluhu státních dluhů. Jen připustila, že omezí výkupy aktiv, a malinko, skoro nepatrně možná sazby zvedne. No a trhy to udělaly za ní. Kdo to za Itálii a spol. zamázne tentokrát? Zatím to platíme všichni, protože politika ECB přispěla k inflaci, v níž teď žijeme.

Výnosy státních dluhopisů se začaly prudce zvyšovat po zasedání ECB ze čtvrtka minulého týdne, na kterém Rada guvernérů nastínila sérii zvyšování základních úrokových sazeb. Od té doby se také zvyšuje rozdíl ve výnosech dluhopisů německé vlády a vlád jihoevropských zemí, hlavně Itálie. Ta patří spolu s Řeckem k nejzadluženějším zemím eurozóny, růst výnosů tak pro ni znamená vysoké náklady navíc.

Schůzka Rady guvernérů proběhne v Miláně. Foto: zhugher z Pixabay

„Rada guvernérů bude mít ve středu neplánované zasedání, aby projednala současnou situaci na trhu,“ sdělil mluvčí ECB. Začátek zasedání je plánován na 11:00 SELČ, není ale jasné, zda po něm ECB vydá nějaké stanovisko, uvedla s odkazem na informované zdroje agentura Reuters.

Pozvánky na zasedání byly podle zdrojů rozeslány v úterý. Někteří členové Rady guvernérů, od kterých se očekává účast, zrušili svá veřejná vystoupení původně plánovaná na dnešek.

ECB svolává mimořádná zasedání Rady guvernérů zcela výjimečně. Naposledy to učinila na začátku pandemie, kdy finanční trhy čelily enormní zátěži. Tehdy ECB zavedla svůj masivní podpůrný program s názvem Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), který měl k dispozici 1,7 bilionu eur (zhruba 42 bilionů Kč).