Dohoda skupiny OPEC+ vyhnala ropu na tříleté maximum

Cena ropy vystoupala na tříleté maximum. Reaguje na dohodu skupiny OPEC+, která bude vzhledem k rostoucí poptávce pokračovat v červencovém plánu postupného zvyšování těžby ropy.

Komentář SH: Tak to chvíli vypadalo, že ropa tváří tvář další hrozbě další covidové vlny přece jen svůj růst trochu zkoriguje. Bohužel, zvyšování těžby bude zřejmě pomalejší, než obchodníci potřebují. Ropa patří k hlavním tahounům inflace, byť v té jádrové není obsažena. Ale promítá se do ní přes náklady.

Severomořská ropa Brent včera kolem 20:25 SELČ vykazovala růst o 2,9 procenta na 81,56 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si připisovala 2,7 procenta na 77,93 dolaru za barel.

Skupina OPEC+, kterou tvoří Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem, se loni v dubnu dohodla na snížení těžby o rekordních 9,7 milionu barelů denně. Reagovala tak na prudký pokles cen ropy v důsledku pandemie nemoci covid-19. Ve druhé polovině loňského roku ale začala omezení těžby postupně zmírňovat a letos v červenci se dohodla, že bude od srpna měsíčně zvyšovat denní produkci o 400.000 barelů denně.

Červencový plán předpokládá, že OPEC+ svou těžební strategii každý měsíc přezkoumá. Dnešní dohoda potvrzuje listopadové zvýšení produkce o 400.000 barelů denně. O dalším vývoji těžby bude OPEC+ jednat na setkání, které se uskuteční 4. listopadu.