Dohoda o globální dani by mohla být do konce října

Dohody o globální dani by mohlo být dosaženo před koncem měsíce. V rozhovoru s televizí CNBC to řekl francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Země skupin G7 a G20 počátkem léta podpořily společný postup proti nadnárodním firmám. Jsou pro to, aby nadnárodní společnosti platily daň tam, kde působí, a nikoli pouze tam, kde sídlí. Počítá se se sazbou 15 procent. V Paříži včera skončilo zasedání rady Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) na ministerské úrovni.

Některé země, zejména Maďarsko a Irsko, kde je daň z příjmu právnických osob nižší než 15 %, vyjádřily o dohodě pochybnosti. Zdá se však, že diskuse vedené organizací OECD se ubírají k uzavření dohody, napsal server CNBC.

Irský ministr financí Paschal Donohoe na konci září řekl, že Dublin dohodu podpoří, pokud se zohlední jeho připomínky. V uplynulých dvou dnech Irsko naznačilo, že dojednané kompromisy vítá. Dohodu však musejí ještě schválit mimo jiné Estonsko a Maďarsko.

„Jsme milimetr od globální dohody o novém mezinárodním daňovém systému pro 21. století,“ konstatoval Le Maire. „Klíčovým bodem je, aby byla dohoda uzavřena nejpozději do konce tohoto měsíce. Konečnou dohodu o mezinárodním daňovém systému bychom mohli podepsat buď příští týden během jednání ve Washingtonu, nebo na zasedání skupiny G20 v Římě koncem října,“ upřesnil.

„Doufáme, že dohoda OECD bude dokončena během října. Spolupracujeme také s členskými zeměmi EU, abychom se ujistili, že všechny mezinárodní dohodu o globální dani přijmou,“ řekl místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis.