D5 mezi Berounem a Prahou se rozšíří na šest pruhů, některé obce to kritizují

Ilustrační foto: Brigitte Werner, Pixabay

Dálnice D5 mezi Berounem a Pražským okruhem se rozšíří na šest pruhů, práce by měly začít do pěti let. Projekt podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) kritizují některé obce. Generální ředitel ŘSD Radek Mátl označil nesouhlas obcí za krátkozraký. Z jejich připomínek se chce poučit, uvedl Mátl v podcastu ŘSD.

Dálnice D5 mezi Prahou a Berounem patří mezi nejvytíženější úseky dálniční sítě v zemi. Už několik let se proto plánuje její úprava na šestiproudou. Projekt má ale podle ŘSD své kritiky.

„Ten nesouhlas obcí vidím jako velmi krátkozraký. Pražská aglomerace je obrovské množství lidí, kteří denně dojíždí, proto potřebujeme dálniční sít s vyšší kapacitou,“ řekl Mátl. Poukázal na to, že dálnice na příjezdu do Prahy na Pražském okruhu jsou nedostačující a denně se na nich tvoří kolony.

Komentář SH: Otázka zní, zda budoucí Evropská komise přehodnotí zákaz spalovacíh motorů či nikoliv. V případě, že ne, se může třeba do deseti, patnácti let stát, že dálnice budou poloprázdné. Protože na elektromobily dosáhne mnohem méně lidí než na dnešní auta.

Je proto potřeba vyšší kapacita dálnic, aby fungovaly v době zvýšeného provozu, řekl Mátl. „Cílem je zabránit kolonám, při kterých řidiči hledají alternativní trasy a jedou po silnicích nižších tříd, obcemi, městy, kolem škol,“ dodal Mátl.

Z veřejného projednání EIA (posuzování vlivu na životní prostředí) k rozšíření D5 je podle něj potřeba se poučit pro podobné budoucí projekty. Mátl podotkl, že v jiných případech, třeba v případě rozšíření dálnice D11, takové připomínky nejsou a projekt má naopak podporu.