CNN: USA varují před „zvýšeným rizikem“ šíření války na Blízkém východě

Ilustrační foto: hosny salaš z Pixabay

Americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan varoval před „zvýšeným rizikem“ přelévání a rozšiřování konfliktu na střední východě, uvedl web CNN.com.

Experti podle něj tvrdí, že i když se Írán obává, že bude zatažen do války mezi Izraelem a Hamásem, nemusí mít plnou kontrolu nad děním, pokud milice, které v regionu podporuje nezávisle zasáhnou do bojů. Primárně jde o libanonskou polovojenskou skupinu Hizballáh, operující primárně v sousedním Libanonu.

V posledních dnech také Izrael zaútočil na některé cíle v této zemi a dokocne v Sýrii. Izrael „překročil červené čáry“ v Gaze, což „může každého donutit k akci,“ řekl v neděli íránský prezident Ebrahim Raisi.

Podle většiny pozorovatelů a politologů má právě Írán maximální zájem na destabilizaci situace, mj. proto aby narušil proces sbližování Izraele a Saúdské Arábie, což se stalo. Ovšem například odborník na zmíněný region Břetislav Tureček tvrdí, že do ozbrojeného konfliktu otevřeně nepůjde. Zároveň ale také, že ani Hizballáh ani Hamás nemá pod kontrolou.