CNN: Smrt humanitárních pracovníků vyvolala v Bílém domě vztek

Shifaa Hospital, Gaza. Foto: Gigi Ibrahim na Flicr, pod licencí CC BY 2.0 Deed

Napětí mezi Izraelem a USA zřejmě sílí. Podle CNN vyvolala smrt sedmi humanitárních pracovníků v Gaze v Bílém domě vztek a zvýšila frustraci.

Přesněji řečeno „fury“, což se dá přeložit jako vztek či zuřivost. Administrativa prezidenta Bidena se přitom již několikrát v poslední době vymezila vůči způsobu, jakým izraelský premiér Netanjahu vede boj s Hamásem. Hlava USA podle všeho už před časem ukončila dennodenní konzultace a minulý týden Spojené státy k velké nelibosti izraelského premiéra nevetovaly v radě bezpečnosti OSN rezoluci, vyzývající k příměří v Gaze. Zdá se, že dlouhodobé vřelé vztahy USA a Izraele jsou na bodě mrazu. A že to klíčově souvisí s Benjaminem Netanjahuem.

Jak připomíná CNN, v úterý vydal Joe Biden prohlášení, v němž použil výrazu, používaného zcela výjimečně: „rozhořčení“.

„Smrt pracovníků, kteří se pokoušeli doručit jídlo hladovějícím civilistům v obležené enklávě – včetně jednoho americko-kanadského občana – zvýšila frustraci Bidena a jeho nejvyšších představitelů na novou úroveň, řekl CNN vysoký představitel administrativy,“ napsal server.

Prezident podle něj diskutoval o smrti dělníků s malou skupinou vůdců muslimské komunity v úterý v Bílém domě, přičemž jeden z účastníků, Palestinsko-americký lékař Thaer Ahmad předčasně odešel. Předtím předal podle CNN prezidentovi dopis osmileté osiřelé dívky, která žije v Rafahu. „Prosím vás, prezidente Bidene, zabraňte jim ve vstupu do Rafahu,“ stojí v překladu sdíleném se CNN.

USA už dříve vyzvaly Izrael, aby do tohoto města nevstupoval bez vytvoření plánu na ochranu civilistů. Podle Bidena měl civilisty a humanitární pracovníky ochránit. Jinými slovy, smrt je jeho vinou. Z hlediska muslimů je to ale zřejmě málo. Podle komentátorů tak nezbude než prezidentovi začít se také zajímat, koho bude muslimská komunita podporovat v příštích prezidentských volbách.