CNN: Američané ztrácejí víru, že se inflace vrátí k normálu

Milion dolarů v jednodolarových bankovkách v pobočce Fedu v Chicagu. Foto: redakce

Americká centrální banka Fed je vyděšená, napsal server CNN.com. Vedle silné poptávky to způsobuje také oslabování víry Američanů, že se inflace vrátí do normálu.

Pokud všichni počítají s tím, že ceny porostu víc než obvykle, chovají se podle toho a taková inflační očekávání pak sama o sobě tlačí na cenovou hladinu výš. To se asi právě teď děje v USA.

Nejnovější spotřebitelský průzkum Michiganské univerzity zveřejněný v pátek ukázal, že dlouhodobá inflační očekávání Američanů vzrostla tento měsíc na 3,2 %, což je nejvyšší úroveň od roku 2011. A tyto představy by se mohly nadále zhoršovat, čím déle bude Fedu trvat, než se inflace vrátí ke svému 2% cíli. Představitelé Fedu neočekávají, že inflace dosáhne 2 % do roku 2026, a to podle jejich nejnovějších ekonomických projekcí zveřejněných v září,“ uvedla CNN.

Celý svět (a nejvíc akciové trhy) přitom čeká, kdy a zda Fed naznačí, že by úrokové sazby už nemusely růst a naopak mohly klesnout. Nic takového ale zjevně není na programu. Ačkoliv americká ekonomika zatím roste a analytici pro letošní rok předpokládají růst HDP okolo 1,5 %, ozývají se hlasy, že tato hostina se blíží ke konci a recese je už za dveřmi.

„Pokud Američané ztratí víru, že se inflace může někdy vrátit k normálu, přimělo by to Fed k ještě většímu zpřísnění měnové politiky – buď zvýšením úrokových sazeb, nebo jejich udržením na zvýšených hladinách mnohem déle, než se očekávalo,“ napsala CNN.

Podle citovaných odborníků je to přesně to, co teď centrálním bankéřům bere spánek. Mnohem víc než očekávání recese, protože ty přicházejí a odcházejí.