ČNB se sazbami nehnula

Aleš Michl. Foto: Česká národní banka

Bankovní rada na svém dnešním jednání ponechala základní úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba zůstává na 7 %, diskontní sazba na 6 % a lombardní sazba na 8 procentech. Pro toto rozhodnutí hlasovalo 5 členů bankovní rady, 2 členové hlasovali pro zvýšení sazeb o 0,25 procentního bodu. Státní banka to oznámila po zasedání rady na tiskové konferenci.

Přijaté rozhodnutí se opírá o jarní (květnovou) makroekonomickou prognózu a o vyhodnocení informací získaných od jejího zpracování, sdělil guvernér ČNB Aleš Michl.

Úrokové sazby ČNB se nachází na úrovni, která tlumí domácí poptávkové tlaky. Zpomaluje růst korunových bankovních úvěrů pro domácnosti i firmy, což brzdí růst množství peněz v ekonomice. Reálné úrokové sazby se při zohlednění výhledu inflace v ročním horizontu po řadě let nacházejí na zřetelně kladných úrovních. Měnové podmínky byly v posledních čtvrtletích přísné i vlivem zhodnocení koruny vůči euru.

Přestože inflace v posledních měsících klesla více, než předpokládal základní scénář prognózy ČNB, bankovní rada i nadále očekává, že úrokové sazby zůstanou na stávající či vyšší úrovni po delší dobu. „To zaručí návrat inflace k hodnotám poblíž inflačního cíle v příštím roce, a to i v případě zvýšených inflačních očekávání. Z tohoto pohledu hodnotíme očekávání trhu ohledně načasování prvního snížení sazeb jako předčasná,“ píše Bankovní rada ve svém prohlášení.

Bankovní rada konstatuje, že podmínkou dlouhodobé cenové stability jsou zodpovědná rozpočtová politika a umírněný mzdový vývoj. Cesta k dlouhodobě nižší inflaci tedy vede i přes snižování deficitu státního rozpočtu.

Celková inflace dosáhla vrcholu v září 2022, kdy byla 18 %. V souladu s našimi očekáváními začal v únoru 2023 trend postupného poklesu inflace. V květnu 2023 inflace klesla na 11,1 % a očekáváme, že se brzy dostane pod 10 %. Jádrová inflace zvolňuje již od října loňského roku. Zvolnění cenové dynamiky je přitom plošné.

Celková i jádrová inflace se ale i nadále nachází na nepřijatelných hodnotách. Bankovní rada tak potvrzuje své odhodlání pokračovat v boji proti inflaci, dokud nebude plně pod kontrolou, tedy stabilizována poblíž dvouprocentního cíle. Úrokové sazby proto zůstanou po delší dobu na relativně vysoké úrovni. Rovněž je ČNB odhodlána bránit nadměrným výkyvům kursu koruny.

„ČNB je se sazbami na svém vrcholu. Další protiinflační faktor je silná koruna, která se pohybuje v blízkosti 23,75 EURCZK, což ČNB hraje do karet. Teď je míč na straně vlády. Ta musí urychleně a velmi razantně jednat a snižovat schodky státních rozpočtů. Dosavadní tempo se zdá jako příliš opatrné,“ hodnotí výsledky zasedání Bankovní rady Tomáš Volf, hlavní analytik společnosti Citfin.

Finanční trhy sice dnešní rozhodnutí předpokládaly, v dlouhodobou stabilitu úrokových sazeb ale nevěří. „Pro ČNB může být problémem fakt, že trhy si už zvykly na to, že rozhodnutí ČNB ohledně měnové politiky je vždy doprovázeno jestřábími komentáři, které ale zůstávají v rovině pouhých deklarací. Proto také počítají s tím, že i přes opakované varování jednotlivých radních o delší stabilitě úrokových sazeb začne ČNB s jejich snižováním už v průběhu letošního roku,“ konstatuje Tomáš Kudla, obchodní ředitel pro ČR a SK platební společnosti Ebury.