ČNB čeká diskuse o razanci zvyšování sazeb

Bankovní rada České národní banky bude diskutovat, zda nadále zvyšovat úrokové sazby postupnými kroky nebo přistoupit i k razantnějšímu zvýšení. Na dotaz novinářů to na exportním fóru řekl guvernér ČNB Jiří Rusnok. Poslední data o vývoji spotřebitelské i výrobní inflace podle nej neznamenají pro měnovou politiku ČNB změnu.

Ceny průmyslových výrobců v Česku letos v červenci stouply meziročně o 7,8 procenta, což byl nejvýraznější růst od listopadu 2004. Spotřebitelské ceny v červenci meziročně stouply o 3,4 procenta, což bylo nejvíce od loňského prvního prázdninového měsíce. Inflace tak byla o 0,4 procentního bodu vyšší, než odhadovala ČNB.

Inflační nálož v ekonomice je silná

Jiří Rusnok

„Ta čísla byla poněkud vyšší než naše prognóza, nicméně potvrdila ten trend, že ta inflační nálož v ekonomice je silná a že bylo správné otáčet to kormidlo měnové politiky…Pro naši další politiku to neznamená žádnou změnu. V podstatě teď ta debata podle mě bude, jestli pokračovat tím postupným rytmem po těch standardních kouskách nebo udělat větší krok. Ale to už je opravdu to jemné ladění,“ řekl Rusnok ČTK a Reuters.

Na posledním měnovém zasedání na počátku srpna rada ČNB zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,75 procenta. Zvyšování sazeb zahájila rada na zasedání na konci června, kdy také základní sazbu zvýšila o 0,25 procentního bodu.

Rusnok již po srpnovém zasedání uvedl, že rada je připravená zvyšovat úrokové sazby na každém dalším letošním zasedání i na počátku příštího roku. Letos má rada naplánované jednání o sazbách ještě v září, listopadu a v prosinci.

Pro zvýšení sazeb v srpnu o 0,25 procentního bodu hlasovali čtyři členové bankovní rady. Pro zvýšení základní úrokové sazby o 0,5 bodu hlasoval člen rady Vojtěch Benda. Pro ponechání úrokových sazeb se naopak vyslovili Aleš Michl a Oldřich Dědek.

Rusnok uvedl, že na srpnovém zasedání patřil i on k členům bankovní rady, kteří sice hlasovali pro růst sazeb o 0,25 procentního bodu, ale zároveň již byli blíže k tomu hlasovat i pro růst dvojnásobný. „Ani já nevylučuji, že k takovému posunu může dojít. Ale takovou roli to nehraje, ale uvidím až budeme mít vyhodnocení té nové situace,“ uvedl guvernér.