Čínský HDP se v prvním letošním čtvrtletí meziročně zvýšil o 4,5 %

Ilustrační foto: wal 172619 z Pixabay

Čínský hrubý domácí produkt (HDP) se v prvním letošním čtvrtletí meziročně zvýšil o 4,5 procenta, tedy více, než se čekalo. S odvoláním na čínský statistický úřad to dnes uvedla agentura Reuters, podle níž analytici očekávali čtyřprocentní růst HDP. K rychlejšímu oživení druhé největší ekonomiky světa podle agentury přispělo ukončení přísných protiepidemických opatření koncem loňského roku.

Komentář SH: Vývoj HDP v Číně už sledují analytici skoro stejně pozorně jako v USA. Odhadují podle něj vývoj celosvětové poptávky, a to nejen po ropě, která v pondělí po několika dnech růstů oslabila. Je otázkou, jestli svět teď potřebuje bojovat hlavně s recesí, nebo s inflací. Zatím se pořád zdá, že spíš to druhé, takže zas o tak dobrou zprávu jít nemusí.

I když je to dvojsečné, čím víc asijského zboží se vyrobí a dostane na evropský trh, tím možná lépe. Bohužel je to jen okrajová záležitost, inflaci dál potáhnou potraviny. A uvidíme, co udělá německé uzavření jaderných elektráren. Němci si ho chytře naplánovali na jaro, kdy poptávka po elektřině klesá. Přesto půjde o zásadní zásah do energetické rovnováhy.

Podle agentury AP je růst do značné míry důsledkem oživení spotřeby, protože lidé po zrušení velmi přísných covidových omezení začali znovu ve velkém navštěvovat nákupní centra a restaurace. Čínští statistici uvedli, že ekonomika země „vykázala plynulé oživení“, zároveň ale varovali, že jeho základy ještě nejsou pevné, a to i kvůli „složité a nestálé“ situaci v zahraničí.

Pro letošní rok si čínská vláda stanovila za cíl růst HDP okolo pěti procent. Loni růst hrubého domácího produktu asijské mocnosti meziročně zpomalil na tři procenta, což bylo oproti roku 2021 o 5,1 procentního bodu méně.