Čína se v srpnu vymanila z deflace. Je v tom naděje i riziko

Dobrých zpráv není v Číně nikdy dost. Foto: SH-rop

Spotřebitelské ceny v Číně se v srpnu vrátily k růstu, a to o 0,1 % meziročně. Oznámil to čínský statistický úřad. V červenci přitom poklesly o 0,3 %. Čína se v červenci dostala do deflace poprvé za více než dva roky a svět byznysu z toho neměl žádnou radost.

Komentář SH: Čína je teď ve vzláštní pozici. Politicky všechny děsí, protože je jasným vítězem války na Ukrajině. Sílí a USA se začínají obávat, aby je nechtěla sesadit z pozice globální velmoci, a to možná i silou. Zároveň všichni doufají v její růst, protože už dávno není jen významným exportérem, ale také rozhoduje o síle globální poptávky. Ale zase na opačnou stranu by tento růst znamenal i větší poptávku po surovinách, zvláště ropě a plynu. A tedy další tlak na cenovou hladinu, která je teď u plynu docela nízko.

Růst se zadrhává

Analytici podle agentury AFP nevylučují návrat deflace v příštích měsících, protože růst čínské ekonomiky se v poslední době zadrhává. Hospodářský růst brzdí zejména problémy v realitním sektoru a klesající export.

Někteří analytici nicméně poukazují na známky stabilizace čínské ekonomiky, například na srpnové zpomalení poklesu vývozu a dovozu. „S počátečními známkami stabilizace hospodářského růstu vidíme pokles deflačních tlaků,“ napsali podle agentury Reuters analytici ze společnosti ANZ.

Hlavní ekonom finanční společnosti Guotai Junan International Čou Chao se nicméně domnívá, že úroveň inflace stále signalizuje slabou poptávku, což si podle něj v dohledné době vyžádá další vládní opatření na podporu hospodářského růstu.

úroveň inflace stále signalizuje slabou poptávku

Peking už v posledních měsících představil řadu kroků na podporu ekonomiky, včetně úlev při financování koupě bydlení. Ekonom Bruce Pang ze společnosti Jones Lang Lasalle říká, že čínská centrální banka by nyní mohla hospodářský růst podpořit dalším snižováním úrokových sazeb a požadavků na rezervy komerčních bank.

Čínský premiér Li Čchiang tento týden prohlásil, že Čína v letošním roce nadále počítá s dosažením plánovaného pětiprocentního růstu ekonomiky. Někteří analytici však mají ohledně dosažení tohoto cíle pochybnosti v důsledku problémů na realitním trhu, slabých spotřebitelských výdajů a zpomalení růstu objemu úvěrů, napsala agentura Reuters.

Čína je druhou největší ekonomikou na světě za Spojenými státy americkými.