Británie čelí rekordnímu nedostatku zájemců o práci

Britští zaměstnavatelé čelí rekordnímu nedostatku zájemců o práci. Jde o důsledek oživení ekonomiky z útlumu způsobeného koronavirovou krizí a nedávného odchodu země z Evropské unie.

Fotka od bridgesward z Pixabay

Uvedla to britská Konfederace pro nábor pracovníků a zaměstnanost (REC). Opírá se přitom o výsledky svého průzkumu, jehož prostřednictvím sleduje situaci na trhu práce už téměř čtvrt století.

Komentář SH: Spojení království má obrovskou kliku, že na rozdíl od zbytku Evropy neválčí s inflací. Ta se od roku 2019 pohybuje pod dvěma procenty, loni dokonce i okolo jednoho. Nyní se ovšem vrátila na dvě procenta. Což není moc. Je však otázkou, nakolik ceny zvedne nadále tlak na růst mezd ve spojitosti s nákladovými faktory a hlavně – nedostatkem zboží kvůli nedostatku řidičů, kteří by je rozváželi.

Konfederace uvedla, že mezi britskými zaměstnavateli se v srpnu zvýšil optimismus ohledně budoucího vývoje, což vedlo k posílení jejich plánů na nábor zaměstnanců. Nedostatek uchazečů, ke kterému přispívá mimo jiné odliv pracovníků pocházejících z Evropské unie, však tyto plány komplikuje a vytváří bezprecedentní tlak na zvyšování nástupních mezd.

„Podniky stále trápí nedostatek uchazečů o práci,“ uvedla podle agentury Reuters Claire Warnesová ze společnosti KPMG UK, která se na průzkumu podílela. Upozornila, že náborovou krizi nevyřeší ani blížící se konec vládního programu na podporu zaměstnanců na nucené dovolené.

nedostatek pracovních sil přispěje zpomalení ekonomického růstu

„Mnohé podniky za pandemie změnily svůj podnikatelský model, takže značný počet pracovníků vracejících se z nucené dovolené zřejmě bude potřebovat rekvalifikaci, aby se mohli znovu zapojit do pracovního procesu ve stejném či jiném odvětví,“ dodala.

Britská obchodní komora varovala, že nedostatek pracovních sil spolu s globálními výpadky v dodavatelských řetězcích pravděpodobně v příštích měsících zpomalí růst ekonomiky. Komora proto předpokládá, že výkon britské ekonomiky se na úroveň z období před pandemií vrátí až v prvním čtvrtletí příštího roku, zatímco prognóza britské centrální banky s tímto návratem počítá už v letošním čtvrtém čtvrtletí.