Bloomberg: Německo zvažuje omezení vývozu chemikálií k výrobě čipů do Číny

Olaf Scholz. Foto: Tobias Rehbein z Pixabay

Německá vláda zvažuje, že omezí vývoz chemikálií používaných k výrobě polovodičů do Číny. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Návrh je podle zdrojů součástí balíku opatření, o kterém diskutuje vláda kancléře Olafa Scholze. Tato opatření by měla posílit odolnost německé ekonomiky a snížit její závislost na Číně. V případě realizace návrhu by německé společnosti jako BASF a Merck nesměly prodávat některé své chemikálie do Číny.

Scholz se nyní snaží nalézt rovnováhu mezi rozsáhlými německými ekonomickými zájmy v Číně a obavami ohledně národní bezpečnosti a dodržování lidských práv, píše Bloomberg. Německá vláda úzce spolupracuje s evropskými spojenci i se Spojenými státy, které usilují o globální blokádu čínského přístupu ke klíčovým technologiím, včetně polovodičů. Podle činitelů německé vlády není v této souvislosti ze strany Washingtonu vytvářen žádný tlak, spíše existuje silné odhodlání semknout se na obranu proti Číně.

Polovodiče jsou klíčovou součástí globálního dodavatelského řetězce. Využívají se v široké škále produktů, včetně chytrých telefonů, ledniček či automobilů. Suroviny a stroje pro jejich výrobu je často obtížné získat. Případná další omezení by mohla podkopat snahu Číny o rozvoj domácího polovodičového průmyslu.

Diskuze v německé vládě o případném omezení vývozu chemikálií se zatím podle zdrojů nacházejí v rané fázi a vládní činitelé si uvědomují, že by takovýto krok mohl poškodit obchodní vztahy s Čínou. Ta je nyní největším obchodním partnerem Německa.

Komentář SH: Zatímco prezident Francie zřejmě vidí v Číně budoucnost, německá vláda uvažuje, jak její sílu oslabit a hlavně snížit závislost na této zemi. Jde ovšem o dohánění let, kdy se Evropa v zájmu byznysu otevřela tak, že je teď závislá na Asii. Jak proto, že Čína si zajistila zdroje pro výrobu dodávek, jakými jsou baterie do elektromobilů, tak i proto, že v řadě oborů starému kontinentu technologicky utekla. Podle šéfky Evropské centrální banky se svět začíná ekonomicky polarizovat. Ačkoliv to výslovně neřekla, tou jednou velmocí, kolem níž se teď bude točit byznys, je zjevně právě Čína.