BBC: Rusko zvažuje, že bude za ropu a plyn přijímat platby v bitcoinech

Poté, co Rusko oznámilo, že od zemí, které nepovažuje za přátelské, bude přijmat platby za plyn jen v rublech, podle BBC zvažuje, že od přátelských zemí, je bude přijímat za plyn i ropu i v bitcoinech.

Komentář SH: Přijímání plateb v rublech by v podstatě nemělo mít na Rusko žádný ekonomický dopad. Ekonoové se shodují v tom, že jde spíš o propagandistický záměr. Leda snad, že by se obávalo potíží s konverzí dolarů do rublu. Protože jsou zde sankce a stát asi potřebuje víc nakupovat na domácím trhu. Zároveň ale pořád hdlá nakupovat například v Číně, a těžko říct, proč ta by měla přijímat nejisté rubly.
To s bitcoinem je to jiná. Převody a platby v této měně jsou sice evidovány, ale nikoliv centrálními bankami či mezinárodními systémy za účasti států a bank. Takže se docela dobře dají používat třeba k nákupům zbraní, financování terorismu a podobně.

Zavalnyj, který stojí v čele energetického výboru ruské Státní dumy, ve čtvrtek uvedl, že země hledá alternativní způsoby, jak získat platby za export energií. Řekl, že Čína a Turecko patří mezi „přátelské“ země, které „se nezapojily do sankčního tlaku“.

„Dlouho jsme Číně navrhovali, aby přešla na platby v národních měnách – rublech a jüanech,“ řekl poslanec Pavel Zavalnyj. „S Tureckem to budou liry a ruble,“ připojil a dodal, že by Rusko s těmito zeměmi mohlo obchodovat i v bitcoinech.

Podle analytiků Rusko může mít z přijímání populární kryptoměny i přes jistá rizika prospěch. „Rusko velmi rychle začíná pociťovat dopad bezprecedentních sankcí,“ řekl analytik David Broadstock z institutu Energy Studies v Singapuru. „Je potřeba podpořit ekonomiku a bitcoin je v mnoha ohledech vnímán jako aktivum s vysokým růstem.“ Poznamenal však, že bitcoin má velké výkyvy – zatímco dolar se vůči euru letos obchoduje v rozmezí pěti procent, tak bitcoin měl ve stejném období výkyvy o 30 procent.

Případné přijímání bitcoinu je podle BBC potřeba chápat jako snahu Ruska o posílení rublu, který letos ztratil více než 20 procent své hodnoty kvůli sankcím, které na zemi uvalily Evropa, Spojené státy a Británie po invazi na Ukrajinu. Obyvatelům se kvůli slabému rublu zvýšily životní náklady, protože prodražily dovoz. Rusko však stále zůstává největším světovým vývozcem zemního plynu a druhým největším dodavatelem ropy.