Agentura S&P srazila rating Ruska hlouběji do podřadného pásma

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor’s snížila úvěrový rating Ruska hlouběji do podřadného pásma z dosavadní známky CCC- na stupeň CC. Ratingová agentura Fitch už minulý týden posunula rating Ruska do neinvestiční kategorie, stejně jako další americká agentura Moody’s.

Rusko se kvůli sankcím nemůže dostat k podstatné části svých devizových rezerv. Má omezený přístup ke globálnímu finančnímu systému, trhům a infrastruktuře, uvedla ratingová agentura.

„Ačkoli veřejná prohlášení ruského ministerstva financí naznačují, že se vláda v současné době stále pokouší převést platby držitelům dluhopisů, domníváme se, že platby z ruských eurobondů splatné v příštích několika týdnech mohou čelit podobným technickým potížím,“ uvedla agentura.

Někteří věřitelé ve čtvrtek obdrželi splátku úroků z dolarových dluhopisů Ruska splatných tento týden. Informovala o o tom agentura Reuters s odvoláním na dva obeznámené zdroje.

Úvěrový rating je důležitý pro investory, protože jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost splacení úvěru správně a včas. Má důležitý vliv na ochotu věřitelů příslušenému subjektu půjčovat a na podmínky půjčky. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů a je pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky. Pokud je rating ve spekulativním pásmu, nemohou do dluhopisů daného subjektu investovat velcí institucionální investoři, jako penzijní fondy.