Část věřitelů již dostala splátku z ruských dolarových dluhopisů (aktulizováno)

Někteří věřitelé včera obdrželi splátku z dolarových dluhopisů Ruska splatných tento týden. Informovala o o tom agentura Reuters s odvoláním na dva obeznámené zdroje. Další příjemci však podle všeho ještě na peníze čekají. Rusko ve středu podle plánu odeslalo 117 milionů dolarů (2,6 miliardy Kč) jako úrok z dolarových dluhopisů.

Moskva, chrám Vasila Blaženého. Fotka od Michael Siebert z Pixabay

Ruské ministerstvo financí včera uvedlo, že jeho platební příkaz byl přijat, ale zatím ověřuje, zda peníze dorazily na účty věřitelů. Dnes dodalo, že peníze dorazily na účet do londýnské Citibank, která je rozděluje dál. Tím pádem se dle vyjádření Ruská federace vyhnula platební neschopnosti. De facto ale jen tvrzení koresponduje z včerejší neoficiální zpárvou, že platbu úroků obdržela jako korespondenční banka JP Morgan, která prostředky skutečně postoupila Citibank.

První reakce klientů naznačovaly, že jim peníze včera nedorazily. Podle Reuters se ale už včera během dne objevily první případy, kdy se tak stalo.

Rusko je prý schopné své závazky plnit

Moskva už dříve oznámila, že peníze na zaplacení má, ale že kvůli sankcím, které na ni za invazi na Ukrajinu uvalily západní země, možná nebude schopna peníze do zahraničí odeslat. Pokud by Rusko nezaplatilo, ocitlo by se poprvé od bolševické revoluce před více než 100 lety na pokraji platební neschopnosti u závazků vůči zahraničí.

Ministr financí Anton Siluanov před několika dny avizoval, že pokud Moskva nebude schopna odeslat platbu v dolarech, zaplatí úroky v rublech. Ratingová agentura Fitch ale v úterý uvedla, že v takovém případě by Rusko považovala za zemi v platební neschopnosti.

Kreml: Platební neschopnost nehrozí

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že označit Rusko za zemi v platební neschopnosti nedává smysl, protože země je schopna své devizové závazky plnit. „Faktem je, že od samého začátku říkáme, že Rusko má všechny nezbytné prostředky i možnosti, jak platební neschopnosti zabránit. Žádná platební neschopnost nastat nemůže,“ řekl Peskov. „Jakákoliv platební neschopnost, která by se objevila, by byla zcela uměle vytvořená,“ dodal.

Platba přijatá JP Morgan byla v dolarech, uvedl zdroj. Povinností JP Morgan jako korespondenční banky bylo podle něj nejen platbu zpracovat, ale vzhledem k okolnostem i ověřit s úřady. Po připsání na účet platebního zprostředkovatele, tedy Citibank, bude platba zkontrolována a rozdělena mezi různé držitele dluhopisů, dodal zdroj.

Platba prý proběhla v dolarech

„Splátka úroku byla navzdory mému očekávání zaplacena, a to v dolarech,“ uvedl jeden ze zdrojů. Další informoval, že peníze obdržel klient, který byl držitelem dluhopisů. Splatnost úroků byla ve středu a ministr financí Siluanov řekl, že jeho úřad instrukce k platbě zadal už v pondělí. Někteří věřitelé uvedli, že ještě splátky neobdrželi, ale mají za to, že jsou na cestě. Dodali, že v posledních dnech obdrželi platby za dluhopisy v dolarech od řady státních i soukromých ruských společností.

Sankce, které demokratická část světa začala proti Moskvě zavádět, v Rusku způsobily nejhorší ekonomickou krizi od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991.

Rubl se po počátečním hlubokém propadu z konce února stabilizoval i když dálo kolísá. Aktuálně stojí více než 100 rublů, což znamená, že ruská měna zůstává citelně slabší než před začátkem invaze. Tehdy stál dolar kolem 78 rublů.

Vzhledem k tomu, že Rusko se kvůli sankcím nemůže dostat k podstatné části svých devizových rezerv, začaly ratingové agentury prudce snižovat hodnocení jeho úvěrové spolehlivosti. Například agentura Fitch hodnotí schopnost Ruska splácet závazky známkou C. To znamená, že podle této ratingové agentury je vyhlášení platební neschopnosti nevyhnutelné a riziko bezprostřední.

Dluh přes 11 bilionů korun

Rusko má u zahraničních věřitelů dluh celkem asi 491 miliard dolarů (přes 11 bilionů Kč). Z toho je zhruba 80 miliard USD splatných v příštích 12 měsících, upozornila společnost Algebris Investments. Z té posledně zmíněné částky připadá 20,5 miliardy USD na dluhopisy denominované v dolarech ve vlastnictví nerezidentů.

Úroky splatné 16. března jsou první z několika dalších, jejichž splatnost se blíží. Příští budou v objemu 615 milionů dolarů a je nutné je splatit do konce měsíce. První platba jistiny připadá na 4. dubna, kdy jsou splatné dluhopisy za dvě miliardy dolarů.

Samotné dluhopisy byly vydány s mnoha podmínkami a závazky. Dluhopisy, které Rusko prodalo po zavedení sankcí uvalených na něj za anexi Krymu z roku 2014, obsahují i doložku pro splatnost v jiných měnách. U dluhopisů vydaných po roce 2018 je možné splátky provést i v rublech, avšak u těch, které měly splatnost ve středu, muselo Rusko zaplatit pouze v dolarech.