Když se v Praze něco děje, přestává se dít něco jiného

Praha je už mnoho let velmi špatně řízené město. Ilustrační foto: Flo na Unsplash

V Praze se pořád něco děje. Často to má ten důsledek, že se neděje to, co se dít má, případně se neděje nic. Teď má celkem vážný problém bývalý primátor, dnes náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti). Jedná se o úplatky a vyhrožování nepodporou Pirátů při hlasování o městském rozpočtu, pokud by si magistrát chtěl došlápnout na městskou firmu Operátor ICT (OICT), kterou má Hřib v gesci. 

Praha je dlouhodobě velice špatně řízené město a Zdeněk Hřib mu dlouhodobě opravdu nepomáhá. Nyní je ale naštvanost už hodně velká. Defenestrace, oblíbená kratochvíle pražského lidu z pozdního středověku, už se nepořádá. Také se tentokrát nesrocuje naštvaný lid, ale magistrátní úřednictvo, nikoliv drobné. Na nedávném jednání zastupitelstva vystoupil ředitel úřadu Martin Kubelka a obvinil Hřiba, že na něj v minulosti tlačil, aby proplatil Operátorovi fakturu v hodnotě asi 3,5 milionu korun. Podle Kubelky nebylo možné fakturu proplatit, protože nebylo jasné, za jakou činnost má být částka proplacena. Opíral se přitom o audit OICT, který odhalil účetní nesrovnalosti a o výsledek auditu se zajímá i policie. Načež zastupitelé odsouhlasili opozicí předložený návrh, obsahující konstatování, že „v auditovaném období dozorčí rada společnosti s většinovým zastoupením jedné strany zcela selhala ve své kontrolní roli“. 

To ale není Hřibův jediný trouble. Ještě vysvětluje, proč zastavil uzavírání smluv s developerskými firmami na přestavbu brownfieldu kolem stanice metra Nádraží Holešovice. Za tím účelem městský dopravní podnik (DPP) založil společný podnik Nové Holešovice s Karlínem Group, ke které se později připojila CPI Property Group. Dozorčí rada DPP v lednu schválila prodej svých pozemků podniku za nejméně 173 miliony korun. Zdeněk Hřib při zakládání společného podniku byl primátorem, v lednu hlasoval v dozorčí radě kladně, ale v uplynulých měsících v městské radě, která musí prodej schválit, dvakrát navrhoval vystoupení z podniku. Zatím neúšpěšně, ale projekt je zastaven a developeři hrozí Praze žalobami. 

„Zcela zásadním důvodem pro vystoupení ze společného podniku jsou informace z policejního výslechu, že v projektu Nové Holešovice hrály roli úplatky až 50 milionů korun. V takovémto případě samozřejmě není možné v projektu pokračovat. Jeden z partnerů projektu dokonce přiznává, že po něm byl skupinou Dozimetr požadován úplatek, který údajně odmítl zaplatit. Jenomže pak je velmi podezřelé, že projekt Nové Holešovice i přesto pokračoval za Dozimetru dále, což se neshoduje s veřejně známým způsobem fungování organizované skupiny Dozimetru, která měla zastavovat všechny projekty, kde se nedohodla na provizi. Tato skutečnost dále posiluje podezření na to, že k nějakým úplatkům přece jenom v nějaké fázi projektu Nové Holešovice došlo,“ řekl Hřib pro portál Novinky.cz. Dalším Hřibovým argumentem je, že pro přestavbu brownfieldu by se musel změnit územní plán. To potvrdil i Jan Ludvík, spolumajitel Karlínu Group, ovšem s tím, že to jsou dlouhodobě známé skutečnosti. „Některé jsou dokonce detailně popsané v  akcionářské dohodě z roku 2021 a v  transakční dokumentaci, kterou Zdeněk Hřib ještě v lednu tohoto roku odsouhlasil na dozorčí radě. Ukazuje to tedy buď na naprosté diletantství v průběhu schvalování smluv, anebo, a to podle našeho názoru spíš, na argumentační zoufalost někoho, kdo se snaží záměru zabránit za každou cenu,“ řekl spolumajitel developerské firmy Novinkám.cz.

Jan Ludvík potvrdil, že firma byla o úplatek 5 mil. Kč žádána, což odmítl a informoval o té záležitosti vedení DPP a policii. Z Dozimetru, který policie již uzavřela, nebyl nikdo z korupce obviněn. Dva roky před vypuknutím kauzy Dozimetr k tomu vypovídal na policii majitel Karlínu Group Serge Borenstein, který se prý odmítl s aktéry sejít a stejně tak dát peníze. „S ohledem na naši skutečnou roli v případu nám přijde sprosté, že někdejší primátor, za jehož vedení města vznikla tato organizovaná skupina, teď očerňuje jednoho ze svědků, který ji pomohl rozkrýt,“ řekl Ludvík.

Developeři dali problém k soudu, protože neuzavření smluv jim brání v početí projektu a působí jim škody v podobě zmařených nákladů na přípravu a ušlého zisku. Spor byl dočasně pozastaven žalující stranou s nadějí, že se s Prahou nakonec domluví a město uzavření smluv odblokuje. Od roku 2021 se tedy v Holešovicích nepohnul ani kámen. Jestli se pohne magistrát a smlouvy uzavře, jestli se změní územní plán, začne se stavět možná za 4 roky. Jestli dojde na soud, tak asi nikdy.

Defenestrace sice nebyla, ale lid promluvil. V právě uzavřených krajských a senátních volbách poslal Piráty do paďous. Po důrazném varování v předcházejících volbách europarlamentních. V Praze se teď nevolilo, pro Piráty asi naštěstí.

Přesto se nelze ubránit hře na „co jestli“. Úřadující primátor Bohuslav Svoboda své úřednictvo podpořil, ale ke svému náměstkovi neutrousil slova. Neutrousil ani Hřibův stranický šéf Ivan Bartoš, místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj. Tak jednoho napadá, proč je jako ministr neodvolatelný? Po volbách nabídl k dispozici svou funkci – předsedy strany, ne tu vládní. Argumentuje on i vládní koalice, že výměna ministra nezaručí, že se digitalizace stavebního řízení spraví. Legrační argument. Není totiž ani zaručeno, že se spraví s Bartošem. MMR vypsalo a vyhodnotilo novou soutěž na dokončení toho systému, ale subdodavatelem nového dodavatele je zase ta firma, která dodávala dosud, než jí a ministerstvu to zatrhnul Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v podstatě pro netransparentní zadání. Co jestli neodvolatelnost ministra Bartoše zaručuje ještě cosi jiného?

A co jestli takových part, jako je Dozimetr, nefunguje v republice více? V krajích a v úřadech veřejné správy, i v těch velkých, centrálních? Proč se u nás opravdu nedá postavit nic důležitého a většího, než zakázka podměrečná pro veřejnou soutěž?

Co jestli se nevracíme do toho středověku?