Kaczyński má problém: rakouský podnikatel podle Gazeta Wyborca vypovídal o úplatku

Varšava. Foto: Kamil Gliwiński na Unsplash

Nejmocnější polský politik prý vyzval rakouského podnikatele k předání peněz za souhlas s výstavbou mrakodrapů ve Varšavě. Vyplývá to z výpovědi onoho podnikatele, k níž se odvolávají některá média včetně populárního deníku a webu Gazeta Wyborcza.

Na rozdíl do jiných korupčních kauz, nešlo o nijak závratnou částku – 50 tisíc zlotých, což je zhruba 265 tisíc korun. Stále jde ale o korupci.

Vše se týká případu, táhnoucího se zhruba od roku 2019. V hlavním městě Polska měly vzniknout dva mrakodrapy, v nichž měla sídlit nadace pojmenovaná po zesnulém prezidentovi Lechu Kaczyńskim. Ke stavbě ale nikdy nedošlo a rakouský podnikatel Gerald Birgfellner později obvinil současného šéfa strany PiS, že nedostal za svou práci. Do mrakodrapů měl totiž blíže neurčeným způsobem investovat. Hlavním investorem byla firma Srebrna, jejímž majitele je podle ČT24 právě zmíněná nadace.

Birgfellner vložil do výstavby podle médií 1,5 milionu eur. K realizaci však nedošlo, údajně proto, že PiS prohrála ve Varšavě volby. Rakouský podnikatel se rozhodl už v roce 2019 podat na polského politika žalobu. Rovněž příslušné státní zastupitelský se prý začalo zabývat tím, že mohl vědět dopředu o nerealizovatelnosti projektu.

Nyní měl vypovědět, že musel zaplatit 50 tisíc zlotých duchovnímu, bez jehož souhlasu by prý projekt neprošel. A že ho k této platbě vyzval právě Kaczyński. Ten se ke svědectví zatím nevyjádřil.

K případu dochází v době, kdy je Polsko denně na stránkách halvních světových médií. Dlouhdobě je zaměstnává tím, že ovlivňuje soudní systém, zakazuje potraty atd. Zároveň se stalo hlavním podporovatelem Ukrajiny proti Rusku, aby se s ním nyní ale dostalo do sporu kvůli obilí. A oznámilo, že zastaví dodávky zbraní pro tuto zemi, protože potřebuje vyzbrojit vlastní armádu.