Polsko přestane dodávat zbraně Ukrajině. Kdo bude další?

Ilustrační foto: Kevin Schmid na Unsplash

Polsko přestane dodávat zbraně na Ukrajinu. Potřebuje se vyzbrojit samo. Uvedl to účet X premiéra Mateusze Morawieckiho. Upozornil na něj server Novinky.cz.

Jako hlavní důvod uvádí premiérův účet, že Polsko nyní potřebuje vyzbrojit vlastní armádu. Zároveň ale nelze přehlédnout, že oznámení přichází v době, kdy hoří spor mezi oběma státy kvůli dovozům zemědělských produktů z Ukrajiny do Evropy.

Podzim je tu!

Na druhé straně, někteří politologové a komentátoři, hlavně v USA už delší dobu upozorňují, že podpora Ukrajiny nebude nekonečná. Už v březnu napsal německý deník Bild, že Zelenskyj mohl dostat od západních zemí ultimátum, pokud se mu nepodaří zásadní zlom v osvobození okupovaných území do letošního podzimu. V takovém případě by prý mohl být vyzván, aby začal s Ruskem jednat. Bild se odvolal na zdroje z německé a americké armády. A podzim přichází právě teď.

Už v březnu napsal německý Bild, že Zelenskyj mohl dostat od západních zemí ultimátum

Kromě toho, že heslo „ani náboj na Ukrajinu“ razí například favorit slovenských voleb Robert Fico, v Německu stále populárnější strana AfD napadla dodávky pro Ukrajinu u soudu. A pokud by v amerických prezidentských volbách, které se blíží, vyhrál Donald Trump, je i další podpora USA velmi nejistá.

Co za změnou postoje je? Můžeme jen spekulovat. Podpora Ukrajiny je drahá. Zatímco zbrojaři mají žně, západní armády ztrácejí bojeschopnost. Částečně dědictvím minulosti, částečně tím, že odevzdávají zbraně na východ. Samozřejmě se tématu chytají populisti. Ale také je na místě otázka, zda se po více než roce a půl bojů neotevírá prostor pro nějaké vyjednávání. Vždyť i z vyjádření některých ruských generálů je cítit únava a zklamání. No a v neposlední řadě jsou zde množící se ukrajinské korupční skandály.

Polsko se každopádně netají tím, že chce vybudovat mimořádně silnou armádu a je podle zbrojařů nejvíce nakupující zemí, pokud jde o vojenskou techniku. Ale hlavním důvodem je Rusko, ev. Bělorusko. A jak napsalo několik lidí reagujících na premiérův „tweet“, tak by mělo mít zájem je nenechat přijít na své hranice. Možná ale změnilo taktiku. Nebo vytáhlo žlutou kartu. Skutečnou.