Ekonomika

Více než 330 tisíc nemovitostí může propadnout státu

Stavby a pozemky s nedostatečně identifikovaným vlastníkem propadnou na konci roku státu. Aby k tomu nedošlo, měli by se o ně jejich skuteční majitelé přihlásit co nejdříve a prokázat své vlastnictví. Řešit se dají i tzv. černé stavby.

Sociální podpora vázne na chybném systému

Občanské porady se opakovaně potkávají s problémy státní správy, které ztěžují lidem žádat či domoci se sociální pomoci. Naléhavé jsou zejména problémy s uznáním snížené pracovní schopnosti a přiznání příspěvku na bydlení. Nedostatečná je mimořádná okamžitá pomoc v nouzi.

Do Česka proudí stále více ruské ropy

V první polovině letošního roku činil podíl ropy dovezené ruským ropovodem Družba 65 procent. V loňském roce byl 56 % a v předchozích letech ještě méně. Do budoucna se Česko plánuje od ruské ropy zcela odstřihnout.

Nezaměstnaných přibylo jen nepatrně, což ale svědčí o stagnaci

Podíl nezaměstnaných osob vzrostl meziměsíčně o 0,1 p. b., meziročně o 0,2 p. b. Kombinace nízké nezaměstnanosti s poklesem HDP je hlavním důvodem pro setrvání ve stávajícím zaměstnání. Lidé dnes nejsou ochotni riskovat změnu a trh práce se tak stává absolutně nepružným.

Tržby v maloobchodě klesají, ale už docela málo

Meziročně se tržby v maloobchodě v červenci snížily reálně o 1,8 %, proti červnu o 0,1 procenta. Lidé dále šetří na potravinách, oděvech a obuvi. Rostou útraty za pohonné hmoty. K růstu se vrátily internetové a zásilkové obchody.