Zisk amerických bank loni stoupl o 90 procent

Zisk amerických bank loni stoupl o 90 % na 279,1 miliardy dolarů (6,4 bilionu Kč). Finanční domy mohly snížit množství peněz, které si odkládaly na ochranu proti úvěrovým ztrátám, a těžily z ekonomického růstu. Dnes to uvedla organizace Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC).

Banky si podle FDIC v roce 2021 na úvěrové ztráty odložily o 163,3 miliardy dolarů méně. Nenaplnily se totiž obavy z nesplácení, které by mohla způsobit koronavirová krize. Banky tak rezervy zmenšily a prostředky umístily jinam.

Banky snižovaly své rezervy na úvěrové ztráty ve všech čtyřech čtvrtletích roku 2021. Ve čtvrtém čtvrtletí se tempo zpomalilo.

V samotném čtvrtém kvartálu se zisk bank meziročně zvýšil o 7,4 procenta na 63,9 miliardy dolarů. Ve srovnání se třetím kvartálem loňského roku ale o 8,1 procenta klesl vinou méně agresivního snižování opravných položek na ztráty.

Úřadující předseda FDIC Martin Gruenberg varoval, že banky stále čelí řadě výzev, včetně rostoucích úrokových sazeb a geopolitické nejistoty. Zdůraznil skutečnost, že vyšší úrokové sazby by mohly zatížit nemovitosti a ovlivnit schopnost dlužníků splácet, a dodal, že bankovní dohled plánuje tyto oblasti letos pečlivě sledovat.