Zemřel Silvio Berlusconi, bývalý italský premiér, magnát a prezident vládní koaliční strany

Silivo Berlusconi. Zdroj: Wikipedia z originálního zdroje: https://flickr.com/photos/36133580@N03/8366737971 pod licencí Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Bývalý italský premiér, mediální magnát a člen současné vládní koalice Silvio Bersluconi zemřel. Stalo se tak dnes ráno v nemocnici San Raffaele v Miláně, kde byl od pátku hospitalizován pro dušnost. Berlusconi trpěl chronickou leukémií a zápalem plic. O úmrtí informují italská média.

Ačkoli byl opředen řadou skandálů, na stránkách italských médií na něj vzpomíná a vzdává mu úctu řada lidí. Také jeho strana Forza Italia sice v posledních volbách neuspěla tak, jak by si její zakladatel přál, nicméně se stala členem vládní koalice.

Berlusconi se stal premiérem v roce 1994 a jak připomíná RaiNews „byl nejdéle ve funkci premiéra v republikánské historii (3339 dní)“. Narodil se 29. září 1936 v Miláně. V roce 1963 po předchozích zkušenost mj. kabaretního umělce na výletních lodích založil stavební společnost Edilnord.

Vroce 1976 převzal Telemilano, malou kabelovou televizi, která se v roce 1978 přejmenovala na Canale 5. „V roce 1982 koupil Italia 1 a v roce 1984 Rete 4, čímž vzniklo soukromé televizní centrum konkurující státní televizi, připomá RaiNews. Posléze začal podnikat i ve sportu, když koupil AC Milán. Podnikal i ve finančnictví a vydavatelství.

Z politiky odcházel poražen a zase se do ní vracel. Jeho popularitu pošpinily především sexuální skandály ale i další podezření. Několikrát byl dokonce odsouzen, ale nikdy nenastoupil výkon trestu.

Přesto se s ním na interentu loučí bývalí premiéři i dnešní ministři a lokální politici s úctou a obdivem. Například bývalý premiér Matteo Renzi podle serveru Politico na Twitteru uvedl: „Silvio Berlusconi se zapsal do historie této země. Mnozí ho milovali, mnozí ho nenáviděli: každý dnes musí uznat, že jeho dopad na politický, ale i ekonomický, sportovní a televizní život byl nebývalý… .“ Zemřel ve věku 86 let.