Zelený přechod může narušit nedostatek materiálů. Hrozí ovlivnit ceny energií

Foto: Evgeniy Alyoshin na Unsplash

Zajištění materiálů pro zelený přechod výrazně ovlivní budoucí ceny energií. Na blogu Evropské centrální banky to napsala trojice autorů z této instituce. Už delší čas přitom odborníci upozorňují, že obří náskok před Evropou a USA má v jejich zajištění Čína.

„Zelený přechod se opírá o určité klíčové minerály, zejména lithium, měď, nikl, kobalt, mangan a grafit. Za předpokladu, že přechod proběhne v souladu s Pařížskou dohodou, se poptávka po těchto klíčových vstupech do roku 2040 téměř zečtyřnásobí,“ napsali autoři textu.

Dopad na ceny energie bude podle nich záviset na tom, jak se přizpůsobí nabídka. „Zajištění potřebného přísunu těchto „zelených minerálů“ je proto životně důležité,“ dodali.

Geopolitická rizika

Ruský útok na Ukrajinu podle nich ukázal, jak může komoditní trhy ovlivnit právě geopolitický vývoj. Konfrontace tam může zelený přechod narušit, protože zhorší přístup k zeleným nerostům.

Jejich těžba je koncentrovanější než u jiných komodit. Zvláště v Jižní Americe a Africe. „Koncentrace těžby způsobuje, že zelené nerosty jsou obzvláště náchylné k narušení dodavatelského řetězce a obchodním omezením. Ve skutečnosti všechny nerosty zkoumané na tomto blogu v současnosti podléhají vývozním omezením,“ píše se v textu.

Největším těžařem lithia je Austrálie, dokonce s podílem více než 50 %, následovaná Chile se zhruba 25 procenty. Ještě větší koncentrace panuje u grafitu, kde dominuje Čína s téměř 80 procenty. Mezi držiteli rezerv těchto kovů se však objevují vedle těžařských velmocí také například Turecko a Rusko. A to právě u grafitu, kde drží zhruba stejně velké podíly jako Čína. Kobalt se zase z více než 70 % těží v Gabonu.

U lithia dominuje Austrálie se zhruba 50 %, u grafitu Čína s téměř 80 %

Na to, že Čína má daleko lépe než Evropa zajištěné dodávky drahých kovů důležitých pro fotovoltaiku či baterie v elektromobilech, upozorňují odborníci i světová média už delší čas. ECB ale vidí podobně vysoké koncentrace i u dalších kovů. Právě Čína je přitom velmi diplomaticky aktivní v řadě zemí Afriky, které mají na těžbě podíl. Uzavírá dlouhodobé smlouvy a poskytuje do takových zemí půjčky.

Budou vznikat kartely jako OPEC?

Některé země se snaží podle autorů uzavírat kartely, ale zatím bez úspěchu. „Úspěšný kartel nakonec vyžaduje dohodu mezi členy a vysoký stupeň důvěry k udržení tajné dohody,“ zdůrazňují. Ovšem s tím, že do budoucna to u některých produktů vyloučit nelze.

Také oni konstatují, že Čína má z hlediska dodávek zelených nerostů lepší pozici než EU a USA. Její kontrola nad surovinami se zvyšuje díky investicím do těžby v zahraničí. „Ačkoli jak Spojené státy, tak EU podnikly kroky k vybudování vlastních dodavatelských řetězců kritických materiálů, bude zapotřebí značných investic, aby dohnaly čínské investice, což naznačuje, že Čína si v dohledné době udrží své dominantní postavení,“ píše se na blogu.

Je proto potřeba, aby západní hemisféra podpořila soukromé těžaře a zpracovatele. Zároveň musí i zkoumat náhradní materiály a ty už použité recyklovat.