Zdražení vzdělávání dětí pociťuje 60 procent rodičů

Vzdělávání dětí stále více ořezává rodinné rozpočty. Ilustrační foto: Luisella Planeta LOVE PEACE z Pixabay

V loňském roce dopady zdražování na začátku školního roku zaznamenaly tři čtvrtiny respondentů, letos 60 procent. I tak ale každý třetí rodič přiznává, že v souvislosti s novým školním rokem ho finanční omezení neminou. Zjistila to průzkumem agentura Ipsos pro společnost Provident Financial.

Třetina rodičů nakoupí dětem levnější školní pomůcky či využije použité, omezí ale kroužky. „Minulý rok byl spojený s mnoha obavami, co zdražování přinese a jak ovlivní rodinný rozpočet. V letošním roce však rodiče mají jistou představu o tom, co je čeká, a to i u nákladů za školní pomůcky. Vypořádali se s finančními výzvami předešlého roku a naučili se šetřit a omezovat výdaje, kde je to možné. Tyto zkušenosti se přirozeně promítají i do příprav na nadcházející školní rok,“ vysvětluje Hana Chmelíková, datová analytička z Providentu. Rodiče nejenže plánují nakupovat levnější pomůcky, spoléhat na již použité z loňského roku či bazaru, ale také omezí zájmové aktivity. Škrty v počtu navštěvovaných kroužků letos plánuje dokonce o 12 % (0,7 p. b.) více rodičů než loni.

Graf: Ipsos

V odhadech průměrných nákladů na školní výbavu zůstávají rodiče, i navzdory očekávanému zdražování, stabilní. Více než polovina rodičů (59 %) i letos plánuje zaplatit za sešity, psací potřeby, batoh a další vybavení do 3000 Kč za jedno dítě. Naopak meziročně klesl počet rodičů (o 6 %), kteří jsou ochotni utratit za zmíněné školní potřeby více. Průzkum ukázal, že častěji než na internet (13,6 %) rodiče pro školní výbavu míří do papírnictví a kamenných obchodů (66,3 %). Letos jsou rodiče připraveni investovat více do dalších školních nákladů včetně kroužků i přesto, že mají v plánu omezit jejich počet. Podle průzkumu více než 40 % rodičů očekává, že náklady spojené se zájmovými aktivitami, obědy a doučováním budou pololetně přesahovat 4000 Kč na jedno dítě. „Není to jen otázka nákupu školních pomůcek, ale také financování kroužků, obědů a dalších výdajů. Všechny tyto náklady musí rodiče školáků zvládnout poplatit během relativně krátkého období. V případech, kdy rodič musí tyto náklady pokrýt sám, to může být obtížné,“ upozorňuje Chmelíková.

Rodiny se školáky mohou získat také státní podporu. „Jsme připraveni pomoci u těch osob, které ze svých majetkových a finančních důvodů nemohou zabezpečit to, aby vybavili své děti na začátku školního roku,“ informoval nedávno Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí. Mimořádná okamžitá pomoc patří mezi dávky hmotné nouze. Podpora se může využít na pokrytí odůvodněných nákladů na vzdělání i zájmovou činnost dětí, a to třeba na školní pomůcky, kroužky či školu v přírodě. Stát může uhradit až celý výdaj. V jednom kalendářním roce nesmí poskytnutá suma ale překročit desetinásobek životního minima, teď tedy 48 600 korun.

Pomoc bývá i blíže

Zatímco státní pomoc ve formě jednorázového příspěvku pro rodiny s dětmi loni využila více než čtvrtina rodičů, letos dávku (například pomoc v hmotné nouzi) na uhrazení školních potřeb pravděpodobně využije jen necelých 6 %, zjistila agentura Ipsos v aktuálním průzkumu. Podle odborníků to může být i tím, že mnohem častěji pomáhají různé organizace i města samotná. „S rodinami, o které se staráme v rámci naší služby Aktivizace rodin, problémy s financováním začátku školy řešíme velmi často. Pro rodiče v nouzi jde o velmi náročné období, které naštěstí díky podpoře nadace jako je například Patron dětí či Magistrátu hlavního města Prahy a jeho balíčku školství zvládají lépe,” říká Kateřina Čočková z Občanské poradny Společnou cestou v Praze 2.  Podpory Nadačního fondu městské části Prahy 2 Dvojka srdcem druhým rokem využívá i paní Lenka. „Můj syn letos nastupuje do druhé třídy a již loni jsem ocenila možnost využít příspěvek 3000 Kč na úhradu školních pomůcek. Dvojka srdcem mi navíc pomohla i s financováním jeho kroužků či výbavy na ně. Když se člověk zajímá, přijímá informace třeba i od školy samotné nebo různých organizací, tak zjistí, že pomoc je fakt blízko. Jako matka samoživitelka se už pak nemusím tolik bát, co všechno budu muset svému synovi zase odepřít, protože na to prostě nemám.“ Podpůrné programy tak pro řadu rodičů představují jediný způsob, jak začátek školy finančně zvládnout.

Použité pomůcky kolují

Podle průzkumu, ale využití nabízené pomoci není jediným způsobem, jak na začátku školního roku ušetřit. Patří mezi ně například recyklace starých pomůcek pro další členy rodiny (51 %) či zpeněžení již použitých (18 %). Téměř každý pátý rodič pak zůstává solidární s potřebnými a použité pomůcky posílá dál.

Graf: Ipsos

Průzkum byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos na začátku srpna 2023. Celkem bylo dotazováno přes 860 rodičů v celé České republice. Provident Financial je nebankovní úvěrová společnost.