Zahraniční obchod byl v lednu v přebytku

Ilustrační foto: Freddy z Pixabay

Podle předběžných údajů skončila v lednu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 9,5 mld. Kč, který byl meziročně o 2,1 mld. Kč větší. Postaral se o to hlavně vývoz dopravních prostředků. Oznámil to ve své pravidelné zprávě Česká statistický úřad (ČSÚ).

Celkové saldo zahraničního obchodu se zbožím příznivě ovlivnil zejména meziročně vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly o 6 miliard korun. Schodek obchodu se základními kovy se snížil o 2,1 mld. Kč a kladné saldo ostatních dopravních prostředků vzrostlo o 1,7 mld. Kč. Nepříznivý vliv na celkové saldo měl zejména větší deficit obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji o 2,5 mld. Kč, rafinovanými ropnými produkty o 1,5 mld. Kč a ropou a zemním plynem o 1,3 mld. Kč (v důsledku vyššího dovezeného množství). Přechodem z aktiva do pasiva se zhoršila bilance zemědělských produktů o 1,4 miliardy korun.

„Leden bývá tradičně spojen s kladnou obchodní bilancí. V českém zahraničním obchodu se zbožím toto platí už od roku 2010. Nejinak tomu bylo i v prvním měsíci roku 2023. Tentokrát se dařilo zejména vývozu motorových vozidel, který ve sledovaném měsíci vzrostl meziročně téměř o čtvrtinu a mírně tak překročil sto miliard korun,“ říká Stanislav Konvička, vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU se v lednu meziročně zlepšila o 19,8 mld. Kč.
Deficit obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 17,5 mld. Kč.

Meziročně vzrostl vývoz o 12,1 % na 375,5 mld. Kč a dovoz o 11,8 % na 366,0 mld. Kč.
Leden 2023 měl o jeden pracovní den více než leden 2022. Meziměsíčně se po sezónním očištění zvýšil vývoz o 0,4 % a dovoz o 2,3 procenta.

„V deficitu se zahraniční obchod držel od února minulého roku. Nyní v úvodu nového roku se tedy obchodní bilance vrátila do plusu. To ale není zase takové terno, když vezmeme v úvahu, že se čekal ještě lepší výsledek zahraničního obchodu,“ říká Markéta Šichtařová, ředitelka poradenské firmy Next Finance. „Meziročně vzrostl vývoz o 12,1 % na 375,5 miliardy korun. Jenomže meziroční inflace ve stejné době byla 17,5 procenta. A když tohle vezmeme v úvahu, naše představa o tom, jak se vývozu daří, se najednou rozplyne. V realitě skutečný hmotný objem vývozu poklesl. Vedle toho dovoz narostl o 11,8 procenta na 366,0 miliard korun. Jenomže inflace v zahraničí – podle toho, jak kde – byla povětšinou do deseti procent. A ještě k tomu koruna je velmi silná – je poblíž nejsilnějších hodnot od roku 2008. Takže vyjádřeno v (silných) korunách je objem dovezeného zboží ještě větší. Jinými slovy, v realitě hmotný objem dovozů narostl. A najednou tu máme čísla o zahraničním obchodě naprosto rozbombardovaná. To, co se na první pohled jeví jako zlepšení zahraničního obchodu, tedy jako zvýšení vývozů a snížení dovozů, je v realitě přesně naopak: vývozy se snížily a dovozy se zvětšily. Závratná podpora /kladné bilance – pozn. red./ pro posilování kurzu české koruny do dalších měsíců nevychází; naopak. Myslím, že koruna má prostor mírně oslabovat nad hladinu 23,60 CZK/EUR i v dalších dnech.“