Začnou investoři kvůli americkým volbám prodávat akcie?

Ilustrační obrázek: Gerd Altmann z Pixabay

Statistika říká, že od roku 1928 byla první polovina července pro americký akciový trh velmi dobrá. A skutečně v USA indexy od začátku července rostou. Wall Street díky „velkolepé sedmičce“, nejlepším akciím z NASDAQ posíleným umělou inteligencí, překonala nové rekordy. V Polsku to tak dobře nevypadalo – WIG20 neúspěšně testoval vrchol ze třetí květnové dekády.

Polští obchodníci se však spíše, než na akciový trh dívají na kurz zlotého. V polovině června zlotý vůči hlavním měnám ztrácel, ale ne z domácích důvodů. K tomuto oslabení vedlo výhradně posílení dolaru vůči euru. Naopak euro bylo nejvíce ovlivněno výsledkem voleb do Evropského parlamentu (EP) a jejich dopady (více o tom níže). Stabilizace kurzu EUR/USD ve druhé polovině června však stačila k tomu, aby zlotý začal posilovat. Ani dopady voleb do Evropského parlamentu na tom mnoho nezměnily.

V Evropě vyprovokovalo vítězství Národního sdružení ve volbách do Evropského parlamentu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona k vyhlášení předčasných voleb. Ty přinesly nečekané vítězství sjednocené levice. Zvláštnosti francouzských voleb způsobily, že ve druhém kole se všichni domluvili, že budou hlasovat proti lídrovi, tedy Národnímu sdružení, což ji odsunulo na třetí místo. Podle mého názoru šlo o Pyrrhovo vítězství Republikánské fronty, tedy odpůrců sdružení. Více si o tom můžete přečíst v mém textu na odkazu: https://tiny.pl/dl8n3.

Tento totální rozkol mezi třemi politickými skupinami ve francouzském parlamentu však nevedl k oslabení eura, protože trhy stále více počítaly se zářijovým snížením sazeb v USA. To naopak nadále posilovalo zlotý, který byl podpořen velmi „jestřábím“ poselstvím prezidenta Polské národní banky Adama Glapinského, který na tiskové konferenci po zasedání MPC uvedl, že snížení sazeb můžeme očekávat až v roce 2026. Domnívám se, že díky tomu bude zlotý na konci roku silnější než v létě.

Finančí trhy a debata Biden – Trump

Kromě francouzských voleb do Evropského parlamentu a Národního shromáždění jsme se dočkali události, která otřásla politickým světem a která možná ještě ovlivní chování finančních trhů. Řeč je samozřejmě o prezidentské debatě Biden – Trump v USA. Ta skončila pro současného amerického prezidenta imageovou katastrofou.

Pro Joea Bidena to nebyla porážka – byla to katastrofa. A nešlo o podstatu, protože zde, jak spočítali novináři, Donald Trump lhal 30krát (debata trvala 90 minut) a Joe Biden pouze 9krát. Šlo prostě o to, že prezidentovo chování vyvolalo zděšení v jeho řadách, v celé Demokratické straně. Bez nadsázky lze říci, že vůdce nejmocnější země světa má problémy, které vyžadují diagnózu.

Pro Joea Bidena to nebyla porážka – byla to katastrofa

Bohužel Bidenovo okolí trvá na tom, že se své snahy o druhé funkční období nevzdá. Demokraté mohou teoreticky ještě před svým sjezdem (19. srpna) svého kandidáta změnit, ale podle odborníků na americkou politiku to bude bez Bidenova souhlasu velmi obtížné. V průběžných volbách se proto zdá být prakticky jisté, že Donald Trump volby vyhraje. Zejména proto, že pokus o atentát (lehce zraněný) mu zvýší podporu. Existuje jen možnost, že právě tento atentát donutí demokraty jednat a kandidáta vyměnit.

Finanční trhy se k takové možnosti (vítězství Trumpa) postavily klidně. Akcie (soukromých) věznic zdražily a akcie společností zabývajících se zelenou energií zlevnily. To je spíše anekdotická reakce, ale stojí za zmínku, že po debatě vzrostly i výnosy amerických dluhopisů. Důvodem bylo oznámení Donalda Trumpa, že zavede desetiprocentní cla na veškerý americký dovoz, což samozřejmě zvýší inflaci. Poté však spíše „holubičí“ prohlášení šéfa Fedu Jeroma Powella donutilo výnosy k pomalému poklesu, který urychlily výborné údaje o inflaci.

Trump chce zavést 10 % clo na veškerý dovoz, což by samozřejmě zvýšilo inflaci

Prozatím panuje relativní klid a investoři se utěšují tím, že přežili první Trumpovo funkční období (připomínám, že tehdy probíhal býčí trh) a nic se nestalo, takže to přežijí i nyní. Tím bych si ale vůbec nebyl tak jistý. Z různých informací o záměrech okolí Donalda Trumpa vyplývá, že druhé funkční období by bylo zcela jiné a mnohem nebezpečnější.

Z různých informací o záměrech vyplývá, že druhé Trumpovo období by bylo mnohem nebezpečnější

O to pravděpodobnější je, že investoři, uplatňující staré rčení z Wall Streetu, že když jsou pochybnosti, prodávají, začnou ve třetím čtvrtletí snižovat počet akcií ve svém portfoliu. Toho se budeme pravděpodobně obávat v srpnu a září. Prozatím 12. července odstartovala sezóna čtvrtletních zpráv amerických společností, která obvykle pomáhá býkům na akciovém trhu. Začátek letošní sezóny však nebyl takový, jaký by měl být, ale výsledky společností „velkolepé sedmičky“ uvidíme až ve třetí červencové dekádě a Nvidie až 15. srpna.