WTO podpořila USA ve sporu s Čínou o solární články

Světová obchodní organizace (WTO) se postavila na stranu Spojených států amerických ve sporu s Čínou o solární články. Peking protestoval proti americkým opatřením omezujícím jejich dovoz do USA. Tříčlenný panel WTO dnes podle agentury Reuters všechna čínská obvinění odmítl a uvedl, že opatření neporušují světová obchodní pravidla.

USA v roce 2018 zavedly na dovoz článků pro solární panely systém kvót a cel. Reagovaly tak na stížnosti domácích výrobců některých fotovoltaických článků z krystalického křemíku, že jejich dovoz se zvýšil natolik, že americké producenty ohrožuje.

Opatření označovaná Spojenými státy za ochranná byla zavedena za bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a mají zůstat v platnosti čtyři roky. Clo zpočátku stanované na 30 % se přitom bude každoročně snižovat. Opatření se vztahují jak na solární moduly, tak na solární články nad rámec kvóty.

Čína mimo jiné argumentovala, že USA neprokázaly příčinnou souvislost mezi zvýšeným dovozem a poškozením svého průmyslu. Trump opatření počátkem letošního roku prodloužil o dva roky těsně předtím, než opustil úřad.