WTO: Oživení globálního obchodu se zbožím zrychluje

Oživení globálního obchodu se zbožím zrychluje z prudkého propadu v loňském roce způsobeného pandemií nemoci covid-19. Některé regiony však zaostávají kvůli nerovnoměrnému očkování. Upozornila na to Světová obchodní organizace (WTO).

WTO uvedla, že její ukazatel obchodu se zbožím stoupl v květnu na 109,7 bodu. Dále tak pokračuje v růstu nad základní úroveň 100 bodů. V únoru hodnota ukazatele činila 103,9 bodu a ve druhém čtvrtletí loňského roku, kdy objem obchodu klesl o 15,5 %, pouze 88,1 bodu.

„V posledním měsíci byly všechny komponenty ukazatele nad trendem a rostly, což zdůraznilo široce založenou povahu oživení a signalizovalo zrychlující se tempo expanze obchodu,“ uvedla WTO. Podle organizace je ukazatel v souladu s jejím očekáváním, že letos objem obchodu se zbožím stoupne o osm procent po loňském poklesu o 5,3 procenta.
Zlepšení je ale nerovnoměrné. „Relativně pozitivní krátkodobý výhled obchodu narušují regionální rozdíly, pokračující slabost obchodu se službami a zaostávání v očkování, zvláště v chudých zemích,“ dodala WTO.

Podle WTO je v obchodě zájem hlavně o elektronické součástky, ale také automobilové výrobky, zemědělské suroviny, zejména dřevo pro stavebnictví. Daří se letecké přepravě nákladů, ale také kontejnerové přepravě, napsala agentura Reuters.