Vývoz z Číny klesl, globální poptávka slábne

Čínská zeď nesutále stoupá a klesá. Podobného je to s obchodem Číny se západem. Foto: SH – rop

Vývoz z Číny se v květnu snížil meziročně o 7,5 %, mnohem rychleji než se očekávalo. Klesl také dovoz, i když oproti očekávání pomaleji. Zpráva, kterou dnes zveřejnil čínský celní úřad, ukazuje, že čínští výrobci se potýkali se slabší poptávkou v zahraničí, domácí spotřeba zůstává nízká a je dalším signálem toho, že ekonomické oživení země se zpomaluje. Přebytek zahraničního obchodu se v květnu meziročně snížil o 16,1 % na 65,8 miliardy USD (1,5 bilionu korun).

Pokles vývozu byl nejnižší od ledna. V dubnu ser naopak prohloubil o 8,5 procenta a analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že se sníží jen o 0,4 procenta.

Dovoz se snížil o 4,5 procenta po dubnovém propadu 7,9 procenta. Analytici počítali s osmiprocentním poklesem dovozu.

Slabý výkon vývozu je odrazem nižší poptávky po čínském zboží v zahraničí. Podobný obraz přináší i nižší dovoz, protože Čína dováží ze zahraničí součástky a materiál k montáži výrobků určených na vývoz.

„Slabý vývoz potvrzuje, že Čína musí spoléhat na domácí poptávku, protože globální ekonomika zpomaluje,“ řekl hlavní ekonom Pinpoint Asset Management Č‘-wej Čang. „Po zbytek roku bude na vládu vyvíjen větší tlak, aby podpořila domácí spotřebu, protože globální poptávka ve druhém pololetí pravděpodobně dále oslabí.“

Od počátku letošního roku se dovoz meziročně snížil o 6,7 % na něco málo přes 1 bilion dolarů. Vývoz se za pět měsíců zvýšil o 0,3 % na 1,4 bilionu dolarů.

Údaje z Jižní Koreje minulý týden ukázaly, že dodávky do Číny v květnu klesly o 20,8 procenta. Vývoz korejských polovodičů se propadl o 36,2 procenta, což naznačuje slabou poptávku po součástkách pro konečnou výrobu.

Čínská ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla o 4,5 %, více než se čekalo. Analytici však nyní snižují svá očekávání pro ekonomiku na zbytek roku, protože tovární výroba v prostředí přetrvávající slabé globální poptávky nadále zpomaluje. Vláda si pro letošní rok stanovila skromný cíl růstu hrubého domácího produktu přibližně 5 % poté, co růst výrazně zaostal za cílem stanoveným pro rok 2022.