Stávkující Francii zítra postihnou dopravní potíže

Francouzský ministr dopravy Clément Beaune předpokládá velké komplikace v hromadné dopravě kvůli úterní stávce proti důchodové reformě. Premiérka Elisabeth Borneová uvedla, že vláda nehodlá o chystaném zvýšení věku odchodu do důchodu dále jednat.

Foto: Pete Linforth z Pixabay

V úterý francouzské odbory svolaly další den stávek a demonstrací proti reformě, který počítá se zvýšením důchodového věku ze 62 let na 64 roky. Beaune očekává „obtížný den v hromadné dopravě“ s velkým množstvím výpadků. Beaune také kritizoval socialistickou starostku Paříže Anne Hidalgovou, která v úterý nechá zavřít radnici jako projev solidarity s protestujícími. Krok starostů, kteří se podobně jako Hidalgová chystají zavřít městské úřady, označil za „nepochopitelný a neospravedlnitelný“.

Stávky a protesty proti změnám v důchodovém systému začaly ve Francii v polovině ledna. Do ulic vyšel demonstrovat až milion lidí. V dnešním vysílání stanice France Info premiérka Borneová uvedla, že vláda už nechce znovu o reformě jednat. Podle ní kabinet navrhl zvýšení věku odchodu do důchodu o dva roky jako kompromis mezi představami odborů a zaměstnavatelských svazů. „Je to nezbytné pro zaručení rovnováhy (důchodového) systému,“ uvedla. Dodala, že zákon bude předložen do parlamentu 6. února.

Proti reformě je nadále velká část Francouzů. Podle posledního průzkumu, který dnes zveřejnil list Le Journal du Dimanche, reformu nepodporuje 68 % respondentů a 42 % ji zcela odmítá. Pro změnu systému jsou 32 procenta respondentů, o 4 procentní body více než před týdnem.